Doodshoofdvlinder

Natuurjournaal 4 september 2021

Nature Today
4-SEP-2021 - Doodshoofdvlinders en kiekendieven op trektocht.

Vanaf nu heb je kans om de zeldzame doodshoofdvlinder tegen te komen. Het is een trekvlinder uit Zuid-Europa, die af en toe ook in Nederland gezien wordt. Met name imkers komen de vlinders tegen; ze kunnen bijenkasten binnendringen om van de honing te eten. Vorig jaar werden er bijzonder veel doodshoofdvlinders gezien; de oorzaak was onduidelijk, maar wellicht had het te maken met de aanhoudende zuidenwind. Hoe het zich dit jaar gaat ontwikkelen, is nog maar de vraag, want er wordt oostenwind voorspeld. Eén ding is zeker; als je hem ziet, weet je zeker dat het om een doodshoofdvlinder gaat. De opvallende vlek is niet te missen. Misschien herken je de vlinder wel van de bekende film Silence of the Lambs, waar hij symbool voor stond.

Bruine kiekendief

De oostenwind is misschien niet gunstig voor doodshoofdvlinders, maar wel voor vogelliefhebbers. De oostenwind brengt veel trekvogels die naar Afrika vliegen naar Nederland voor een tussenstop. De bruine kiekendief trekt bijvoorbeeld volop door Nederland. Met de oostenwind worden er extra veel verwacht. Eerst trekken de volwassen vogels, maar binnenkort komen ook de juvenielen aan in Nederland. Houd de lucht boven boerenlandschap en rietvelden in de gaten en je ziet vast een bruine kiekendief overvliegen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Frits Bink, Saxifraga; Hans Dekker, Saxifraga