Herderstasje Saxifraga

Natuurjournaal 27 mei 2021

Nature Today
27-MEI-2021 - Herderstasje bloeit overal, kuifeend heeft kuikens.

Overal in Nederland kun je het herderstasje zien bloeien. Het is een plant die het goed doet op plaatsen die door de mens verstoord zijn. Dat zijn er nogal wat in Nederland. Niet zo gek dat het herderstasje een van de meest voorkomende planten in Nederland is dus! Herderstasje groeit vaak in groepjes en komt voor in wegbermen, akkers, weilanden, tuinen en braakliggende grond. Het is ook helemaal niet vreemd om herderstasje midden in de stad langs een stoeprand te zien groeien. Herderstasje is familie van kool en is zelf ook eetbaar. Je kunt de bladeren koken, maar ook rauw in een salade verwerken.

Kuifeend

Van de wilde eend heb je misschien al schattige donzige kuikentjes zien rondzwemmen. De kuifeend doet het wat rustiger aan. Hij is begin mei begonnen met broeden en rond deze tijd komen de eerste eieren uit. De jongen kunnen direct achter hun moeder aan zwemmen, wat gebruikelijk is voor eenden. Ze zijn donker gekleurd en mannetjeskuikentjes hebben nog niet de opvallende tekening die hun vader heeft. Ook op de kenmerkende kuif moeten de kuifeendkuikens nog even wachten. Heeft de kuifeend in jouw buurt al jongen?

Kijken naar en genieten van natuur is altijd fijn, maar misschien wil je zelf ook wel de handen uit de mouwen steken. Maak bijvoorbeeld je tuin natuurvriendelijk! Natuurlijk Delfland organiseert morgen een online lezing over het helpen van amfibieën in je eigen tuin. Meer informatie is hier te vinden.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Ed Stikvoort, Saxifraga; Piet Munsterman, Saxifraga