Herderstasje

Natuurjournaal 25 januari 2022

Nature Today
25-JAN-2022 - Let op planten met hartjes en ooievaar komt er weer aan.

Het herderstasje is een van de meest algemene planten van Nederland. Toch is het niet gemakkelijk om een beschrijving te geven van het uiterlijk van de plant. Dat is namelijk nogal variabel: bladeren kunnen smal zijn of juist breed, en de plant kan een paar centimeter tot wel een halve meter groot worden. Er is één eigenschap waar je het herderstasje goed aan kunt herkennen: de vruchten. Deze hebben namelijk de vorm van het soort tas dat herders vroeger altijd meenamen. Daar komt de naam van de soort vandaan. Om het makkelijker te maken: de vruchten hebben ook de vorm van een hartje. Het herderstasje kan het hele jaar door bloeien, en kan dus ook het hele jaar met vruchtjes gevonden worden. Het komt regelmatig voor langs stoepranden. Kijk eens of je het herderstasje met de hartjes zelf ook kunt vinden.

De ooievaar doet het goed in Nederland. Toch zijn er nu niet veel ooievaars te zien, want veel ooievaars overwinteren in Afrika. Dat gaat binnenkort veranderen. Ooievaars die in het zuiden overwinteren, beginnen nu namelijk aan hun terugreis. Na een lange tocht kunnen we ze weer welkom heten in onze weilanden. In de Nature Today-app kun je zelf ook zien dat er steeds meer ooievaars het land binnen zullen komen. Op dit moment staat de ooievaar ergens onderaan in de soortenlijst. De komende tijd wordt de kans dat je een ooievaar ziet groter, en zal hij dus stijgen in de lijst. Houd de app in de gaten en zie ook vanuit je huis hoe de ooievaar het land weer binnenkomt.

Ooievaars

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Ed Stikvoort, Saxifraga; Jan Nijendijk, Saxifraga