Ooievaar

Natuurjournaal 27 januari 2021

Nature Today
27-JAN-2021 - Ooievaar komt terug uit Afrika, kemphaan onopvallend aanwezig.

Het gaat goed met de ooievaars in Nederland. Deze bekende zwart-witte vogels zijn overal in het land wel te zien. Ook overwinteren er steeds meer ooievaars in ons land. Misschien heb je er afgelopen winter nog wel een, of een groepje, gezien. De kans dat je een ooievaar ziet, wordt vanaf nu steeds groter. De vogels die in Afrika overwinterden, zijn namelijk nu onderweg naar Nederland. Vanaf februari druppelen de eerste het land weer binnen, en in maart zijn de meeste ooievaars wel weer terug om hier te broeden.

Als je aan de kemphaan denkt, denk je misschien aan de indrukwekkende kraag die de mannetjes tijdens de balts hebben. Wanneer hij die draagt, is de kemphaan niet te missen. Ook nu zijn er kemphanen in Nederland te zien, maar die vallen veel minder op. In de winter hebben ze een onopvallend bruinwit verenkleed. Met name Zeeuws-Vlaanderen en Friesland zijn goede plekken om nu kemphanen te zien.

Kemphaan

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Mark Zekhuis, Saxifraga; Luc Hoogenstein, Saxifraga