Kuifeend Saxifraga

Natuurjournaal 28 mei 2022

Nature Today
28-MEI-2022 - Kuifeend heeft kuikens en klaprozen bloeien.

Kuifeenden, met de opvallende zwart-witte mannetjes, zijn overal in Nederland te vinden. Blijf eens staan om te kijken als je er een ziet, want rond deze tijd van het jaar krijgen kuifeenden kuikens. Die zijn nog niet zwart-wit gekleurd, maar zijn allemaal donkerbruin. Ook op de kuif moeten ze nog wachten tot ze volwassen worden. Wel kunnen ze, zoals alle eenden, direct achter hun moeder aan zwemmen. De wilde eend had al eerder in het jaar kuikens, die nu al wat groter zijn. Met de kuifeend als opvolger kunnen we het hele voorjaar genieten van de schattige donzige eendenkuikens!

Bleke klaproos

zien. Als de grond een paar jaar met rust is gelaten, verdwijnen de klaprozen weer. In Nederland komen twee soorten veel voor: bleke klaproos en grote klaproos. Zoals de naam al zegt is de bleke klaproos lichter van kleur dan de grote klaproos. De bleke klaproos is meer oranje, terwijl de grote klaproos intenser rood gekleurd is. Kijk eens of je de twee verschillende soorten kunt herkennen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Piet Munsterman, Saxifraga; Marijke Verhagen