Echte koekoeksbloem Saxifraga

Natuurjournaal 6 juni 2021

Nature Today
6-JUN-2021 - Koekoeksbloemen in bloei, witte kwikstaart vliegt uit.

Eerder schreven we al over de dagkoekoeksbloem, waarvan de roze bloemen door het hele land te zien zijn. Wist je dat er nog meer soorten koekoeksbloemen in Nederland zijn? Ook de echte koekoeksbloem, avondkoekoeksbloem en nachtkoekoeksbloem bloeien nu. Echte koekoeksbloem komt ook algemeen voor in heel Nederland. De lichtroze bloemen vallen op door hun vorm: de bloembladeren zijn heel lang, langer dan de rondere bloembladeren van de dagkoekoeksbloem. De avondkoekoeksbloem is wat minder algemeen dan de voorgaande soorten, maar komt ook door het hele rand voor. Deze soort heeft witte bloemen, die pas ‘s avonds opengaan. Met hun zoete geur trekken de bloemen nachtvlinders aan. Dan is er nog de zeldzame nachtkoekoeksbloem. Deze heeft witte bloemen die in het midden wat meer roze zijn. Zoals de naam doet vermoeden bloeit hij ‘s avonds en ‘s nachts. De laatste tijd wordt nachtkoekoeksbloem nog maar heel weinig in Nederland aangetroffen. De andere soorten kun je zelf wel vinden. Kijk eens of je de verschillen tussen de soorten kunt herkennen in het veld.

Witte kwikstaart

De witte kwikstaart herken je direct in het platteland. Hij vliegt omhoog en omlaag, en vooral vaak voor je fiets uit. Let de komende paar dagen eens goed op deze vrolijke boerenlandvogel. De jongen van de witte kwikstaart vliegen nu namelijk uit. De komende week worden ze nog wel door hun ouders gevoerd. Daarna kunnen ze hun eigen kostje bij elkaar scharrelen. Voor de ouders is het dan tijd om te beslissen of ze nog een tweede nest gaan maken dit jaar.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Jan van der Straaten, Saxifraga (leadfoto: echte koekoeksbloem); Luc Hoogenstein, Saxifraga