Silene dioica. Dagkoekoeksbloem

Natuurjournaal 10 april 2021

Nature Today
10-APR-2021 - Koekoeksbloemen en koekoeken.

De dagkoekoeksbloem is een sierlijke plant die door heel Nederland voorkomt. Vanaf nu kun je haar roze bloemetjes weer zien op nat grasland, langs sloten en in loofbossen. De plant wordt dagkoekoeksbloem genoemd omdat de bloemen overdag openstaan, in tegenstelling tot die van de avondkoekoeksbloem en de nachtkoekoeksbloem. Waar 'koekoek' vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Het zou kunnen dat de naam is bedacht omdat de plant begint te bloeien als de koekoek terug is in Nederland. De plant bloeit tot in december; tegen die tijd is de koekoek allang weer uit Nederland vertrokken.

Koekoek

Het is dus geen verrassing meer: de koekoek keert terug naar Nederland. Na een lange reis vanuit tropisch Afrika laat hij nu weer in Nederland zijn kenmerkende roep horen. Het is een verlegen vogel die nog wel eens lastig te spotten is. Zijn 'koe-koek' is echter niet te missen. Als je een koekoek wilt horen, kun je het best gaan wandelen in duinen en moerasgebieden. Houd je oren goed open en luister of je de eerste koekoek van het jaar kunt horen!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Ed Stikvoort, Saxifraga; Rik Kruit, Saxifraga