koekoek

Natuurjournaal 31 maart 2024

Nature Today
31-MRT-2024 - Koekoeken steken de Sahara over en grootste zeenaaktslak van Nederland legt eieren.

Precies op het moment dat je dit leest, zijn koekoeken bezig om de Sahara over te steken. In één ruk vliegen ze eroverheen. Koekoeken overwinteren in tropische gebieden in Afrika zoals in Congo en Angola. De afgelopen weken zijn ze al een stukje opgeschoven naar West-Afrika, bijvoorbeeld naar Ghana en Ivoorkust. Eind maart of in de eerste helft van april steken ze de woestijn over en vliegen ze door naar het noorden. De vroege trekkers kunnen we hier half april verwachten. Bij deze gezenderde koekoeken uit Ierland en Engeland kun je op een kaart zien hoe ver ze zijn.

Grote vlokslakken worden maximaal twaalf centimeter lang, jonkies die vorige zomer uit het ei kwamen zijn nu een centimeter of vijf

De meeste grote vlokslakken hebben in de winter al eieren gelegd, andere doen het nu nog snel. Ze zetten de kronkelige witte eisnoeren af op een harde ondergrond zoals stenen of oesterschelpen. Met een lengte van twaalf centimeter is de grote vlokslak (ook wel vlokkige zeeslak) de grootste zeenaaktslak van Nederland en ze zijn vrij algemeen. De kleur varieert van spierwit tot lichtbruin maar vaak zijn ze lichtroze, wat met de vele wuivende uitsteeksels bijdraagt aan hun knuffelige uiterlijk. Zeeanemonen denken daar anders over, want die staan op het menu van deze roze borstel. In Nederland moet vooral de zeeanjelier het ontgelden. Grote vlokslakken komen overal voor langs de kust waar zeeanemonen groeien, van net onder het wateroppervlak tot een diepte van honderd meter. Hier zie je eentje in de Oosterschelde. 

Tekst: Nienke Lameris, Nature Today 
Foto's: Koos Dansen; Cora de Groot en Ruud Versijde, Waarneming.nl