
Natuurjournaal 10 mei 2025
Nature TodayDe dagkoekoeksbloem bloeit al vroeg, ongeveer vanaf midden april. De roze bloemen zijn nu overal te zien, het is een algemeen voorkomende plant in bosranden en bermen. De mannelijke en vrouwelijke planten zijn goed van elkaar te onderscheiden door te kijken naar de vorm van de kelken. De mannelijk bloeiende plant heeft een smalle kelkbuis, bij de vrouwelijke plant is de kelk opgezwollen. Koekoeksbloemen danken hun naam aan het spuugbeestje, dat in de bladoksels een soort schuim uitscheid om haar kroost in groot te brengen. Dit schuimachtige goedje werd vroeger verward met spuug van de koekoek.
De eerste jonge grutto’s kruipen uit het ei. Grutto’s nestelen vooral in vochtige, kruidenrijke graslanden met een goed bodemleven. Daar kunnen ze veel insecten vinden. Om jonge grutto’s kans te geven te overleven, is het belangrijk om het maaibeheer aan te passen. Het beste zou zijn om pas na 1 juli te maaien, zo blijkt uit onderzoek. Als de jongen uit het ei kruipen, lopen ze vrijwel meteen weg van het nest, naar het langere gras. Bij gevaar drukken de jongen zich tegen de grond en zijn dan zo goed als onvindbaar. Ook kunnen ze uitstekend zwemmen. De ouders houden vaak de wacht vanaf een hoger gelegen punt, zoals een paaltje.
Vandaag begint de Nationale Vogelweek! Meer dan honderd excursieleiders zullen hun vogel- en gebiedskennis delen op excursies en andere vogelactiviteiten. Bekijk een overzicht van alle activiteiten. |
Tekst: Ineke Radstaat, Nature Today
Beeld: Ed Stikvoort, Saxifraga; Piet Munsterman, Saxifraga