witte kwikstaart, zomerkleed

Natuurjournaal 30 april 2024

Nature Today
30-APR-2024 - Witte kwikstaarten hebben kuikens en zoek naar bloeiende duivenkervel.

Als je een witte kwikstaart ziet, snap je wel waar zijn naam vandaan komt. Als ze zitten, bewegen ze de hele tijd hun staart snel — kwiek — op en neer. Van mensen zijn ze niet bang, ze broeden in schuren, tussen dakpannen van huizen of onder een bruggetje. Deze plattelandsvogels zoeken nu naar insecten om hun kroost te voeden. Vaak zie je ze rondhangen bij koeien of schapen, misschien duwen die met hun poten wel een worm of ander beestje uit de bodem. Let ook eens op hun schrille roepje en golvende vlucht. Niet te missen tijdens een fiets- of wandeltochtje buiten de stad!

Gewone duivenkervel is vrij algemeen maar komt niet veel voor in Drenthe, Flevoland en delen van Gelderland en Overijssel

Langs akkerranden, bij moestuinen en op andere voedsel- en stikstofrijke plekken bloeit gewone duivenkervel. Niet te missen, met die trossen rozepaarse bloemen. Zulke langwerpige bloemen heten helmbloemen. Gewone duivenkervel is dan ook familie van helmbloemen, zoals de vingerhelmbloem. Aan de achterkant van de bloem steekt een zogenaamd spoor uit waar de nectar wordt geproduceerd. De meeldraden en de stempel zitten in de bloem, bedekt door de kroonbladen, en zijn beschermd tegen slecht weer. Dorstige bijen openen de kroonbladeren op zoek naar de nectar en bestuiven zo de bloem.

Tekst: Nienke Lameris, Nature Today 
Foto's: Jan Nijendijk, Saxifraga; Ed Stikvoort, Saxifraga