Witte kwikstaart Saxifraga

Natuurjournaal 21 april 2023

Nature Today
21-APR-2023 - Witte kwikstaart heeft jongen en scherpe boterbloem bloeit.

Als je een witte kwikstaart ziet, snap je wel waar zijn naam vandaan komt. Als ze zitten, bewegen ze de hele tijd hun staart snel – kwiek – op en neer. Van mensen zijn ze niet bang, ze broeden in schuren, tussen dakpannen van huizen of onder een bruggetje. Deze plattelandsvogels zoeken nu naar insecten om hun kroost te voeden. Vaak zie je ze rondhangen bij koeien of schapen, misschien duwen die met hun poten wel een worm of ander beestje uit de bodem. Let ook eens op hun schrille roepje en golvende vlucht. Niet te missen tijdens een fiets- of wandeltochtje buiten de stad!

Scherpe boterbloem

In de landelijke plantenlijst zie je planten die de afgelopen twee weken gezien zijn, van heel Nederland. Met een abonnement op de app kan je ook per locatie zien welke planten er nu bloeien. Op veel plekken stijgt de scherpe boterbloem nu snel in die lokale lijsten. Net zo geel als de bloemen van speenkruid – die veel mensen ook boterbloemen noemen – maar op een lange steel. Scherpe boterbloem houdt van voedselrijke grond en kan ook goed tegen maaien. Vandaar dat ze op veel plekken – dijken, weilanden, bermen – te zien is.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Luc Hoogenstein, Saxifraga; Ed Stikvoort, Saxifraga
Geluid: Łukasz Krajewski, xeno-canto