Caprimulgus europaeus. Nachtzwaluw

Natuurjournaal 12 juni 2021

Nature Today
12-JUN-2021 - Luister naar de nachtzwaluw, damhert heeft jongen.

De nachtzwaluw is geruisloos het land binnengevlogen vanuit zijn overwinteringsgebied in Afrika. Overdag houdt deze mysterieuze vogel zich verborgen in bomen. Hij heeft een schutkleur en zit, in tegenstelling tot de meeste vogels, in de lengte van een tak in plaats van haaks op een tak. Daardoor is het moeilijk om overdag een nachtzwaluw te zien. Zwoele zomeravonden zoals die van nu zijn echter perfect om nachtzwaluwen te spotten. In de schemer roept hij zijn ratelende roep, die ver draagt en niet te missen is. Dat is ook het moment dat hij op zoek gaat naar nachtvlinders, die hij al vliegend vangt. Misschien heb je het geluk er een te zien vliegen. Vooral de Veluwe is een goede plek om nachtzwaluwen te zien.

Luister hier naar het geluid van de nachtzwaluw (Bron: Hans Norelius)

Damhertkalf

Het damhert is misschien wel het meest bekende hert van Nederland. Het is in ieder geval de soort die het meest op kinderboerderijen en in hertenkampen wordt gehouden. Ook in het wild komt de soort voor, soms in populaties van honderden herten in één gebied. Die populaties worden nu weer wat groter, want de damherthindes krijgen jongen. Kalfjes hebben direct dezelfde gestippelde vacht als hun ouders. Ze kunnen snel na de geboorte al lopen, maar verschuilen zich de eerste weken liever in het gras. Zo hopen ze uit het zicht van roofdieren te blijven. Na twaalf weken trekken ze met hun moeder mee.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Mark Zekhuis, Saxifraga; Ab H. Baas, Saxifraga
Geluid: Hans Norelius, Xeno-Canto