cleanup samen met WWF

Plog samen met Daan en Steef de Nederlandse stranden schoon

WWF Nederland
18-JUN-2021 - Daan Strang en Steef de Ruijter ploggen deze zomer de hele Nederlandse kust af! Ploggen is een combinatie van actief bezig zijn (joggen, hardlopen, wandelen) en daarbij (plastic)afval opruimen. Zij doen dit tijdens hun zomer beach cleanups. En iedereen kan meedoen!

Visnet en sigarettenfilters

In 2019 liep Steef al de hele Nederlandse kust af en daarmee is zij de enige vrouw die dit in haar eentje deed. In 2020 deed Daan dit als enige man in Nederland. En dit jaar maken ze samen ons land een beetje schoner. Ze liepen al een ‘warm-up’ editie van zes dagen in mei. Ze hebben daarbij met ruim 240 deelnemers in zes etappes meer dan duizend kilo klein plastic opgeruimd. Ze merkten dat met name de jongere deelnemers enorm fanatiek gingen opruimen. David, Nathan en Thijs vonden zelfs iets heel groots op het strand: een vrijwel complete rubberboot.

De meest gevonden items in mei waren toch wel stukken visnet of pluis zoals dat heet. Daarnaast lagen er ook heel veel sigarettenfilters. Daan: “Die liggen echt overal! We werden ook vergezeld door WWF-vrijwilligers die ons kwamen helpen. Eén van hen zelfs in een pandapak.”

Steef: “Veel van de deelnemers deden voor het eerst mee aan een cleanup en gaven aan dat ze er vaker mee aan de slag gaan, zowel op het strand als in hun eigen omgeving. En dat is precies waar wij op hopen. Daan vult aan: “Er kwam veel pers op af, we kregen hulp van allerlei organisaties en er was veel lokaal enthousiasme.”

Zomer beach cleanup

Schone stranden in elf dagen

In juli gaan we onze grote tocht lopen: Wij ‘ploggen’ dan de hele Nederlandse kust af in elf dagen! Hiermee willen wij een ‘wave’ inzetten, oftewel een golf van bewustwording door opruimacties vanaf het strand het land inwaarts te laten vloeien. Vandaar dat we ook met city cleanups aan de slag gaan. Dat betekent maar liefst 28 cleanups in elf dagen! We moedigen zoveel mogelijk locaties aan om mee te gaan doen; alle hulp hierbij is heel erg welkom. 

Gedurende de hele zomer loopt er ook een #PloggingChallenge waarmee mensen prijzen kunnen winnen, terwijl ze hun eigen buurt opschonen. Kijk op deze website voor meer informatie hierover.

Waarom?

Daan en Steef: “Allereerst omdat wij hier heel blij van worden en dit onze manier is om de wereld een klein beetje mooier te maken. Daarnaast is bewustwording creëren rondom afval en plastic een belangrijk doel. Wij denken dat een positieve ervaring zoals ploggen op het strand ervoor zorgt dat mensen geactiveerd worden om andere keuzes te maken in het dagelijks leven. Met genoeg mensen maken al deze mini-acties bij elkaar een MEGAverschil!” 

“Ook bieden wij graag een podium voor alle opruim-initiatieven die er het hele jaar door zijn en we lopen voor ons goede doel: de plasticprojecten van het Wereld Natuur Fonds (WWF). Dus kun je er niet bij zijn, maar wil je wel schone stranden? Sponsor ons dan en wij maken ook namens jou de zee plasticvrij. Alle donaties gaan dit jaar naar WWF, en daarmee steunen wij onder andere de WWF-projecten voor een plasticvrije zee!

Cleanup samen met WWF

Daan doet het, Steef doet het, doe jij het ook?

De cleanups zijn vanaf 22 juli tot en met 1 augustus. Daan loopt dan van Den Helder naar Scheveningen in 11 dagen én Steef loopt van Cadzand naar Scheveningen in elf dagen. Op 1 augustus lopen zij elkaar tegemoet in Scheveningen. Ze lopen twee etappes per dag. De City cleanups vinden plaats in: Bloemendaal, Den Helder Egmond, Katwijk Noordwijk, Scheveningen en Zandvoort.  

Doe jij met ze mee?

  • Meld je hier aan
  • Kun je niet op één van onze data? Ga dan eens ploggen met je sportclub, langs de berm van de weg, in stadsparken, of in de bosjes van een parkeerplaats.
  • Je kunt Daan en Steef ook volgen op Instagram, Facebook, YouTube en LinkedIN: @PlogSack en @NATUURlijkmetsteef 

*De organisatie houdt rekening met de COVID-richtlijnen van het RIVM.

Tekst: WWF Nederland
Foto's: Daan en Steef