Plastic bag with a crab inside in the ocean

Oceanen in 2050 dichtgeslibd met plastic

WWF Nederland
11-FEB-2022 - De verwachte groei van plasticvervuiling in grote delen van onze oceanen heeft tegen het eind van deze eeuw onherstelbare ecologische gevolgen als er nu geen actie wordt ondernomen om het gebruik en de productie van plastic terug te dringen. Naar verwachting zal de productie van plastic rond 2040 meer dan verdubbelen, waardoor het plastic afval in de oceaan tegen 2050 verviervoudigd zal zijn.

Dat is de alarmerende conclusie van het nieuwe rapport: 'Impacts of plastic pollution in the ocean on marine species, biodiversity and ecosystems' (pdf: 3,2 MB) van het Wereld Natuur Fonds. Het Alfred Wegener Instituut heeft voor WWF 2.592 studies geanalyseerd op impact van plasticvervuiling op het leven in zee en ecosystemen. Vooral kwetsbare natuur zoals koraalriffen en mangrovebossen lijden er zwaar onder. Uit het overzichtsrapport (pdf: 3,2 MB) blijkt dat in mariene gebieden, met een oppervlakte vergelijkbaar met alle EU-landen, de ecologische grenzen van microplasticconcentraties tegen het eind van deze eeuw zullen zijn overschreden. De drempelwaarde voor plastic in de zee is 121.000 items per kubieke meter. In enkele hotspots van plastic afval zoals de Middellandse, de Oost-Chinese en de Gele Zee, en de Noordelijke IJszee zijn deze drempelwaarden al gepasseerd. 

Zeehond verstrikt in plastic

Grote impact op dieren

Tot nu toe is bekend dat 2.144 diersoorten de gevolgen ondervinden van plastic in hun leefomgeving. Geschat wordt dat 90 procent van de zeevogels en 52 procent van de zeeschildpadden plastic binnen heeft gekregen. Dit varieert van stukjes plastic in de maag, plasticafval dat om de nek van een dier vastzit tot weekmakers in het bloed. Ook cruciale ecosystemen zoals koraalriffen en mangroves lopen groot gevaar door vervuiling.

Roep om bindend VN-verdrag

Oskar de Roos, plasticexpert bij WWF-NL: ”Uit alle onderzoeken blijkt dat plastic afval in oceanen een onomkeerbaar proces is. Als we niet snel ingrijpen zijn de gevolgen van plasticvervuiling niet te overzien. Overheden, het bedrijfsleven en de samenleving kunnen het probleem alleen samen oplossen. Maatregelen zijn bijvoorbeeld het verbieden van wegwerpplastic, alternatieven voor plastic promoten en plasticproducten beter recyclebaar maken. En echt noodzakelijk: We hebben een stevig wereldwijd VN-verdrag tegen plasticvervuiling nodig.” Van 28 februari tot 3 maart staat de onderhandeling over een ambitieus en bindend VN-verdrag om plasticvervuiling te stoppen op de agenda van de top van het VN-Milieuprogramma dat in Nairobi plaatsvindt.

Er is dus wereldwijd actie nodig en de publieke druk om bindende afspraken te maken is ook groot. Inmiddels hebben wereldwijd ruim twee miljoen mensen de WWF-petitie voor een plasticverdrag getekend. Daarnaast hebben 100 grote bedrijven, meer dan 700 maatschappelijke organisaties en 156 landen zich uitgesproken voor een verdrag. Begin maart, tijdens de komende UNEA-bijeenkomst (United Nations Environment Assembly) zullen we de inmiddels ruim 2 miljoen handtekeningen van de petitie aanbieden. Daarmee vragen we om een VN-verdrag tegen plasticvervuiling. Tekenen kan tot eind februari.

Tekst: WWF Nederland
Foto's: Alex Mustard, Nature Picture Library, WWF; Ian Dyball, Shutterstock, WWF Peru