Plastic pollution in the city

Extra aandacht voor plastic op World Cities Day

WWF Nederland
31-OKT-2020 - Op 31 oktober is het World Cities Day. Een dag om stil te staan bij de plasticvervuiling in steden en vooral bij de oplossingen die daarvoor zijn. Meer en meer steden spreken zich uit om in 2030 geen plastic meer in de natuur te veroorzaken. Deze steden doen mee met het Plastic Smart Cities initiatief van WWF.

Tegenwoordig is naar schatting zestig procent van het plastic afval in zee afkomstig uit stedelijk gebied. Via de rivieren die door veel steden lopen, stroomt het water vervuild met plastic afval naar zee en vormt daar de beruchte plastic soep. Er is nog steeds sprake van bevolkingsgroei en een toename van mensen in de steden, waarmee ook het plasticprobleem nog steeds toeneemt. Deze groeiende plasticdreiging komt inmiddels overal vandaan. Van de dorpen en toeristische bestemmingen in Zuidoost-Azië tot de kuststeden van de Middellandse Zee en de hoofdsteden van Noord-Europa, echt alle regio's voelen de impact van plastic in de natuur en moeten snel met deze uitdaging aan de slag, want plastic is enorm schadelijk voor de natuur en doodt miljoenen zeedieren per jaar.

Noord-Europa

Plastic Smart Cities en WWF werken samen met steden en toeristische hotspots wereldwijd om plastic uit de natuur te weren. Sinds 2018 ondersteunt het initiatief steden en kustplaatsen om gedurfde maatregelen te nemen om plasticvervuiling tegen te gaan. Tot nu toe hebben 27 steden zich bij het initiatief aangesloten. Amsterdam gaf het goede voorbeeld door als allereerste stad ter wereld mee te doen. In Noord-Europa behoren de steden Oslo en Amsterdam nu tot de steden die het voortouw nemen met innovatieve oplossingen en proefprojecten die dienen als wereldwijde best practices voor de andere deelnemende steden.

Wegwerpplastic

Azië

In Azië hebben vijftien steden zich aangesloten bij het initiatief. Deze steden willen in 2025 dertig procent minder plastic weg laten lekken door verbeterd afvalbeheer en door de circulaire economie te bevorderen. WWF heeft de basis gelegd om in 2021 extra stadspartners te betrekken. Het gaat om 25 steden in China, de Filippijnen, Thailand, Vietnam en Indonesië. De plasticvervuiling in deze regio, de Koraaldriehoek, is groot, het is belangrijk dat ook hier veel steden meedoen.

Middellandse Zeegebied

In het Middellandse Zeegebied hebben inmiddels tien steden zich bij het initiatief aangesloten, verspreid over Turkije, Kroatië, Tunesië, Marokko en Frankrijk. Ook de Middellandse zee dreigt een zee van plastic te worden. Recentelijk hebben de steden Dubrovnik en Trogir in Kroatië zich bij het initiatief aangesloten, met ambitieuze doelstellingen om het lekken van plastic naar de Adriatische Zee te verminderen.

Dode zeeschildpad

Meer informatie/meedoen?

Via PlasticSmartCities.org worden voorbeelden uit de hele wereld gedeeld. Het Plastic Smart Cities-initiatief brengt verschillende belangengroepen bij elkaar om samen tot langetermijnoplossingen te komen. Het doel is om in 2030 duizend steden onderdeel te laten zijn van dit initiatief. Is jouw gemeente ook geïnteresseerd om Plastic Smart te worden, neem dan contact op via plasticsmartcities@wwf.nl

Tekst: Sabine Bos, Wereld Natuur Fonds
Foto's: Jorg Carstensen, WWF; Natan Dvir, Bloomberg, Getty Images; Shutterstock Nevodka WWF