Rode kornoelje Saxifraga

Natuurjournaal 25 juni 2021

Nature Today
25-JUN-2021 - Rode kornoelje bloeit, groene spechten vliegen uit.

Langs bossen en in struikgewas kun je de rode kornoelje zien bloeien. Deze soort bloeit al een tijdje en is belangrijk voor verschillende soorten insecten, die genieten van de nectar. De bloemen ruiken ook voor mensen sterk. Sommigen vinden het heerlijk, anderen vinden het maar een muffe geur. Als je zelf de geur nog wil beoordelen, moet je opschieten, want de rode kornoelje is bijna uitgebloeid. De witte bloemen veranderen dan in blauwzwarte bessen. Daar zijn vogels dan weer gek op. Kortom: rode kornoelje in de tuin is geen slecht idee als je iets voor de lokale biodiversiteit wilt doen.

Jong mannetje groene specht

Je hebt wellicht bij jou in de buurt de ‘duivelslach’ van de groene specht wel eens gehoord. Nu is er een ander geluid bijgekomen: een klaaglijk janken van net uitgevlogen jongen, bedelend om gevoerd te worden door hun ouders. In het begin kan je niet zien of een jong een mannetje of een vrouwtje is, want de kop heeft nog niet de zo kenmerkende kleuren zwart en rood van de volwassen dieren. Maar na enige tijd wordt het zichtbaar. De nieuwe mannetjes krijgen eerst een heel klein rood ‘snorretje’ (zie bovenstaande foto) en de vrouwtjes een zwarte. Het duurt wel enige tijd voordat ze helemaal zijn uitgekleurd: de snorren groter zijn geworden, het gelaat is zwart en de rug egaal donkergroen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl; Mike Hirschler, IVN
Foto’s: Jan van der Straaten, Saxifraga; Mike Hirschler