Grus grus. Kraanvogel

Acht bijzondere vogelkijkpunten in Nederland

Vogelbescherming Nederland
10-AUG-2021 - Sommige natuurgebieden in Nederland onderscheiden zich behalve door de prachtige natuur ook door de bijzondere manier waarop je het gebied kunt bezoeken of vogels kunt observeren. Een ondergrondse gang, een kunstzinnige vogelkijkhut, een groeve, een oude spoorbrug of een uitkijktoren op een speciale plek.

Vogelkijkwebsite Birdingplaces.eu selecteerde voor Vogelbescherming Nederland acht bijzondere vogelkijkpunten in prachtige natuurgebieden.

 1. Diependal is een natuurgebied in Drenthe op de voormalige vloeivelden van aardappelmeelfabriek Oranje. Na sluiting van de fabriek is het gebied omgevormd tot vogelreservaat Diependal. Bijzonder zijn de roodhalsfuten die in het gebied broeden, iets wat in de rest van Nederland uiterst zeldzaam is. Maar het gebied is ook speciaal vanwege de 162 meter lange smalle tunnel naar de vogelkijkhut. Midden in het gebied kom je weer boven de grond en zit je ineens midden in een vogelparadijs.

 2. Uitkijktoren Den Oever: volledig verstopt op een pier achter de haven van Den Oever staat een acht meter hoge knalgele toren met prachtig uitzicht. Je kijkt over de Waddenzee, kwelders, slikken en het broedeiland Vogelsand (waar lepelaars broeden). De uitkijktoren heeft twee verdiepingen en prachtige informatiepanelen over vogels en de omgeving. Er zijn ook vaak zeehonden te zien vanaf de toren.

  Lepelaars

 3. De Moerputten vlakbij Den Bosch is een van de weinige overgebleven veengebieden ten zuiden van de grote rivieren in Nederland. Je vindt er leuke vogels als waterral, zomertaling, blauwborst en nachtegaal. Een extra attractie van het gebied is de Moerputtenbrug, een oude spoorbrug die sinds de eeuwwisseling dienst doet als een voetgangersbrug en je een onverwacht uitzicht biedt op het natuurgebied.

  Zomertaling

 4. De oehoevallei ten zuiden van Maastricht is een van de beste plekken in Nederland om de oehoe te zien. Sinds 1998 broedt de oehoe in de oude mergelgroeve en met name in de kleine vallei in het noordelijke deel van de groeve. Sinds 2010 is dit deel van de groeve een natuurgebied geworden, specifiek ter bescherming van de oehoe. Er is een groot uitkijkplatform geïnstalleerd waar bezoekers deze prachtige soort kunnen observeren.

 5. Het Fochteloërveen is een fantastisch natuurgebied op de grens van Friesland en Drenthe. Een must voor Nederlandse vogelaars, omdat er enkele soorten voorkomen die op andere plekken in Nederland moeilijk te zien zijn zoals paapje, grauwe klauwier en kraanvogel. Extra attractie is de prachtig vormgegeven uitkijktoren De Zeven. Het fenomenale uitzicht vanaf deze achttien meter hoge toren voelt soms alsof je in Zweden bent. Met een beetje geluk krijg je de kraanvogels erbij cadeau.

  Paapje

 6. Westhoek ligt aan de Friese waddenkust. Er zijn maar weinig plaatsen in Nederland waar je meer dan honderdduizend steltlopers in hun zomerkleed bij elkaar kunt zien. Westhoek is zo'n plek. Als je een bezoek zorgvuldig plant in mei of (bij voorkeur) tussen de derde week van juli en de eerste week van september kun je dit festijn meemaken. Getuige zijn van zo'n enorme massa vogels vanaf zo'n korte afstand is een unieke ervaring.

  Visdief

 7. Vogelobservatorium Tij is een van de mooiste vogelkijkhutten van Nederland. Het prijswinnende ontwerp (een reuzenei) is op zich al een bezoek waard. Het acht meter hoge ei ligt in natuurgebied Scheelhoek aan het Haringvliet met vlak ervoor broedeilanden waarop vogels als visdief, lepelaar en grote stern nestelen. Het reuzenei is gemodelleerd naar het ei van de grote stern. Ook de symmetrische binnenkant van dit architectonische juweeltje en de tunnel die je het ei binnenvoert maken het een bijzondere ervaring.

 8. Kijktoren de Auken bij Giethoorn is onderdeel van De Wieden. Een fantastische plek om zeldzame reigers te zien. Het uitkijkpunt ligt in een riet- en moerasgebied met veel opslag van wilgen. Enkele reigerachtigen zijn vlakbij de vogelkijkhut te zien. Je kunt onder meer purperreiger, roerdomp, grote zilverreiger en kwak zien. Maar ook diverse soorten zangvogels waaronder Cetti's zanger, rietzanger, baardman en grasmus. Vanuit de kijktoren zijn de broedende reigers goed te zien en te volgen.

Birdingplaces

Birdingplaces.eu is een website waarop vogelaars uit heel Europa hun favoriete vogelkijkgebieden delen. Met tips over wat je er kan zien en een wandelroute. Met behulp van deze site kun je leuke uitjes in Nederland plannen en zelfs hele vakanties bedenken langs buitenlandse vogelplekken.

Vind alle acht vogelkijkpunten uit dit artikel met de complete beschrijvingen en wandelroutes direct aanklikbaar bij elkaar of bekijk alle Nederlandse vogelgebieden in één oogopslag op Birdingplaces.eu.

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto's: Jan Nijendijk, Saxifraga (leadfoto: kraanvogels); Piet Munsterman, Saxifraga; Jankees Schwiebbe, BirdPhoto.nl; Luc Hoogenstein, Saxifraga