Natuurjournaal 29 augustus 2021

Nature Today
29-AUG-2021 - Bever bereidt zich voor op winter, roodpootvalk trekt door Nederland.

Voor veel dieren zit het broedseizoen erop. De herfst en winter komen eraan, dus daar moet de dierenwereld zich op voorbereiden. Veel vogels trekken al naar het warme zuiden, maar zoogdieren blijven in Nederland. De bever houdt zich vanaf nu bijvoorbeeld bezig met het aanleggen van een wintervoorraad. Veel knaagdieren houden een winterslaap, maar de bever niet. Voor hem is het dus belangrijk dat hij de hele winter goed te eten heeft. Daarvoor legt hij een verzameling van takken en stammen van kleine bomen aan. Die bewaart hij onder water. Dat is handig, want door het koude water blijft zijn eten langer goed. Als er in de winter dan eens ijs ligt, heeft hij ook in zijn hol genoeg te eten.

De roodpootvalk broedt niet in Nederland, maar wordt tijdens de trek af en toe wel gezien. Hij broedt in Oost-Europa, maar trekt in augustus en september door Nederland. Dit is dus de tijd waarin je kans hebt deze mooi gekleurde valk te zien. Met name jonge roodpootvalken trekken door Nederland. Ze lijken op jonge boomvalken, maar zijn te herkennen aan hun witte wangen. Er worden sinds enkele tientallen jaren vaker roodpootvalken in Nederland gezien. Of dat komt doordat ze vaker door het land trekken is maar de vraag; het kan ook zijn dat vogelaars beter weten hoe ze roodpootvalken moeten herkennen.

Roodpootvalk

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Mark Zekhuis, Saxifraga; Joerg Mager, Saxifraga