Zeearend

Natuurjournaal 27 september 2021

Nature Today
27-SEP-2021 - Zeearend doet het goed en kleine ijsvogelvlinder overwintert als rups.

De indrukwekkende zeearend lijkt zijn draai gevonden te hebben in Nederland. Na jaren waarin het een zeldzame wintergast was, nemen de aantallen nu toe. De jongen van dit jaar zijn uitgevlogen en nu blijkt hoe het broedseizoen van dit jaar is verlopen. Maar liefst zeventien paren hebben dit jaar gebroed. Het resultaat is dat vijftien jonge zeearenden zijn uitgevlogen. Dat zijn er minder dan vorig jaar, maar het is nog steeds duidelijk dat de zeearend bezig is aan een opmars. Je kunt de vogels het hele jaar door in Nederland vinden. Zeearenden zijn bijvoorbeeld goed te zien bij de Oostvaardersplassen. Vanaf parkeerplaatsen langs de N701 tussen Almere en Lelystad zijn ze niet te missen; laatst werden er wel achttien tegelijk gespot!

Verschillende vlinders overwinteren op verschillende manieren. De dagpauwoog overwintert als vlinder op een donker koel plekje; het groentje verstopt zich als pop in de bodem. De kleine ijsvogelvlinder pakt het weer anders aan. Hij gaat als rups de winter in. Rupsen van de kleine ijsvogelvlinder maken een soort tentje van kamperfoelieblad. Dat tentje maken ze met spinsel heel stevig, want het moet de hele winter bescherming bieden. Pas in april wordt de rups weer actief.

Kleine ijsvogelvlinder

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Hans Dekker, Saxifraga; Jan van der Straaten, Saxifraga