Cygnus olor. Knobbelzwaan

Natuurjournaal 20 september 2021

Nature Today
20-SEP-2021 - Grote groepen knobbelzwanen en groentje overwintert goed verstopt.

De meeste jonge knobbelzwanen zijn inmiddels volwassen, hoewel je hier en daar nog wel grijze jonge zwanen kunt vinden. Dat betekent dat het broedseizoen afgelopen is en dat de zwanen zich voor kunnen bereiden op de winter. Veel zwanen blijven in de winter gewoon in Nederland. In grote groepen verzamelen ze zich in meren en weilanden. Knobbelzwanen uit Oost-Europa trekken wel, en overwinteren onder andere in Nederland. Zo verzamelen zich nóg meer zwanen in ons land! De Veluwerandmeren zijn goede plekken om zelf te genieten van de grote groepen zwanen.

Zo zie je het groentje nu niet

Dat je sommige vlindersoorten niet meer ziet, betekent niet dat ze helemaal afwezig zijn. De levenscyclus van de vlinder gaat altijd door, zichtbaar en minder zichtbaar. Het groentje zul je nu bijvoorbeeld niet snel meer zien vliegen. Deze soort brengt als pop de winter door. De pop overwintert tussen bladeren, tot het in april warm genoeg is om te verpoppen. Poppen worden vaak versleept door mieren. Deze bedekken de poppen extra goed diep in de strooisellaag.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Rudmer Zwerver, Saxifraga