Haliaeetus albicilla. Zeearend. juvenile Saxifraga

Natuurjournaal 10 maart 2023

Nature Today
10-MRT-2023 - Zeearend legt eieren en heikikker kleurt blauw.

Het kan alweer even: lekker meegluren bij de nestperikelen van Beleef de Lente. Traditiegetrouw legde de bosuil het eerste ei op 9 februari. Ook de zeearenden zijn nu aan het broeden, op twee eieren. Zo van dichtbij kun je goed de grote haaksnavel en stevige poten zien. Daar kan je wel een eendje mee pakken! Het grote nest wordt jarenlang gebruikt en is een echt kunstwerk. Stevige takken aan de buitenkant, droog hooi middenin. Man en vrouw zeearend wisselen elkaar af tijdens het broeden. Dat duurt nog wel even: na een broedtijd van 38 dagen komen de eieren waarschijnlijk met Pasen uit.

In de paartijd kleuren de mannetjes felblauw

Ook kikkers leggen in het voorjaar een ei – en wel meer dan één. De heikikker en de bruine kikker zijn de eerste die aan de voortplanting beginnen. Bij de heikikker is dat nogal een spektakel! In vennen komen alle heikikkers uit de buurt bij elkaar. De mannetjes kleuren dan helderblauw. Het is een signaal aan elkaar: nu is de paartijd. Die duurt dan ook kort, per populatie maar enkele tot tien dagen. De vrouwen worden verleid met kikkerkoren, niet van luid gekwaak maar van klokkend geroep. Eerst klinken die alleen ’s avonds en ’s nachts, later zijn ze ook overdag te horen. Daarvoor moet je wel de natuur in, heikikkers gedijen niet in de buurt van de mens. Je vindt ze in vennen op heidegebieden, hoog- en laagveen, en ook langs de Nederrijn en de Lek.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Piet Munsterman, Saxifraga; Hans Dekker, Saxifraga