Rups van de zuringuil

Natuurjournaal 15 oktober 2021

Nature Today
15-OKT-2021 - Zoek de zuringuil en grutto bereidt zich voor op winter.

Het is altijd weer een mooi moment als je de prachtige rups van een nachtuil vindt. Op de foto staat de rups van de algemeen voorkomende zuringuil. Hij is zwart met rode stippen en witte strepen en stipjes en dat alles gelardeerd met geel- tot goudkleurige haren. Ook de poten hebben in een vroeg stadium deze kleur, later worden ze zwart. Zoals vaak met nachtvlinders is de vlinder zelf bruingrijs met allerlei zwarte opdrukken, die zijn altijd heel moeilijk te vinden. De rups daarentegen is een opvallende verschijning. Waardplanten zijn vooral zuring, maar ook onder andere weegbree, braam en bijvoorbeeld meidoorn. Een zoektocht is de moeite waard.

Grutto's in vlucht

Heb je de laatste tijd nog grutto's gezien? Nee? Dat kan heel goed kloppen, want die zijn inmiddels alweer een tijdje naar het zuiden aan het vliegen. Via Spanje en Frankrijk maken ze een lange tocht naar Afrika. Ze overwinteren in Senegal en Guinee-Bissau. Jonge grutto's doen er nog een schepje bovenop; die blijven een jaar lang op de overwinteringslocatie. Die vogels kunnen we (hopelijk) pas over een jaar weer in Nederland verwelkomen, de oudere dieren komen terug in februari.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Mike Hirschler, IVN & Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Foto's: Mike Hirschler, IVN; Piet Munsterman, Saxifraga