Krasser

Natuurjournaal 31 juli 2022

Nature Today
31-JUL-2022 - Krassende sprinkhanen en grutto onderweg naar Afrika.

Sprinkhanen zijn vaak vernoemd naar het geluid dat ze maken. Niet zo gek, want je hoort ze eerder dan je ze ziet. Ook is het nog niet zo makkelijk een sprinkhaan te zien zitten in het gras of struweel voordat hij wegspringt. Je kan beter eerst eens rustig luisteren. Tijdens een zomerse wandeling kunnen sprinkhanen voor een concert van geruis, gesuis en geritsel zorgen. Misschien hoor je wel de krasser. Deze algemene sprinkhaan herhaalt eindeloos een kort gekras. Als je de bron van het geluid hebt gevonden, zie je een kleine, groene sprinkhaan. Maar die kleur kan ook nogal variëren: bruine, gele, rode en zelfs paarse exemplaren komen ook voor.

Grutto's in vlucht

De grutto’s die in Nederland gebroed hebben, zijn nu naar het zuiden onderweg om te overwinteren. Via Frankrijk, Spanje en Portugal vliegen ze naar Afrika. Het zijn echte langeafstandsvliegers. Vaak steken ze in één ruk de Sahara over, om bij de overwinteringsplaatsen in Senegal en Guinee-Bissau aan te komen. De laatste grutto’s zijn binnenkort ook vertrokken uit de Nederlandse weiden. Maar in de bioscoop kun je nu de reis van de grutto volgen, voordat ze in februari weer terugkomen bij ons.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Ab H. Baas en Piet Munsterman, Saxifraga