Grutto Saxifraga

Natuurjournaal 11 april 2023

Nature Today
11-APR-2023 - Grutto legt eieren en zwarte roodstaart is terug.

Het is een belangrijk moment voor onze oer-Hollandse grutto, want deze weidevogel legt nu eieren. Dat is voor veel vogels natuurlijk een belangrijke tijd in het jaar, maar voor deze soort is het misschien wel extra belangrijk. Het gaat al jaren niet goed met de grutto, ondanks grote investeringen om de soort er bovenop te helpen. Grutto’s hebben maar één nest per jaar, dus als de kuikens niet vliegvlug worden, moeten ze wachten tot volgend jaar voor een nieuwe kans. Grutto’s die nu broeden, houden vanaf paaltjes de wacht over hun goed verstopte nest. Kijk eens of je zo’n uitkijkende vogel kunt zien wanneer je op het platteland bent, maar verstoor de grutto’s vooral niet.

Zwarte roodstaart

De zwarte roodstaart is weer goed te zien in Nederland. Er overwintert hier altijd een aantal, en vanaf nu zijn ook de vogels uit het zuiden weer terug. De zwarte roodstaart houdt van warme en droge plaatsen. Vaak zijn dit zonnige rotsen, maar in Nederland zijn steden een prima alternatief. Je kunt deze soort dan ook goed vinden op bijvoorbeeld industrieterreinen. Een bekende plek waar ook veel zwarte roodstaarten worden gezien, is Utrecht Centraal. Vanaf het perron kun je zwarte roodstaarten vinden op richels of platte daken, maar je ontdekt ze nog eerder aan hun roep. Als je even moet wachten op de trein, kijk dan ook eens in de Nature Today-app om te zien welke vogels je hier nog meer kunt ontdekken.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Jan Nijendijk, Saxifraga; Jan van der Straaten, Saxifraga
Geluidsfragment: Olivier Swift, xeno-canto