Sitta europaea. Boomklever

Live genieten van de tuinvogels

Vogelbescherming Nederland
29-DEC-2021 - De Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland staat weer voor de deur. Op 28, 29 en 30 januari telt heel Nederland alle vogels in de tuin of op het balkon. Alvast warmlopen? Via de webcam kunt u elke dag live genieten van de bezoekers op de voedertafel.

Welke vogel ziet u vliegen op de webcam? Merels, mezen, boomklevers, kepen... Ze komen allemaal voorbij op de voedertafel van Vogelbescherming Nederland. Een ideale voorbereiding op de Nationale Tuinvogeltelling op 28, 29 en 30 januari.

Klik op de afbeelding om de voedertafel live te bekijken

Vogels op uw eigen voedertafel

Natuurlijk smaken dit soort beelden naar meer. En het is ook leuk om in eigen tuin de vogels te kunnen zien. Vogels een beetje bijvoeren, zeker wanneer ze uw tuin toch al bezoeken voor natuurlijk voedsel, kan dan ook geen kwaad. Wel is het verstandig om daarbij enkele zaken in het oog te houden. Daarom enkele tips over hoe u de tuinvogels veilig kunt voeren:

  • Voer hoeveelheden die voor de avond op gaan, zodat er geen resten overblijven op de grond of op de voertafel. Als het voer nat wordt en lang blijft liggen wordt het een vieze bende.
  • Borstel of schud voerhuisjes, voertafels en silo’s regelmatig schoon. Silo's zijn zo ontworpen dat de zaden niet snel nat worden, maar met regen en wind is het niet uitgesloten. Als de zaden gaan klonteren, moet u ze weggooien.
  • Ververs water in waterbakken regelmatig.
  • Ontsmet de voer- en waterplaats af en toe met kokend water of een desinfectiemiddel.
  • Vooral vetbollen en vogelpindakaas kunnen sneller bederven met zacht, nat weer. Het vet ruikt dan vies, er komt een zwarte of witte waas over of de zaden erin beginnen te kiemen. Haal het voer weg als dit gebeurt.
  • Verplaats voertafels af en toe om te voorkomen dat ziekteverwekkers zich ophopen.

Dan is het alleen nog afwachten óf en welke vogels de gedekte tafel weten te vinden. Een tafel die een prettig steuntje in de rug geeft voor de tuinvogels.

Voor een echte vogelvriendelijke tuin is het natuurlijk belangrijk om structureel in een goed onderkomen en voedsel te voorzien. Oftewel; een groene, biodiverse tuin met voldoende schuilmogelijkheden en natuurlijk voedsel.

Zin in meer voorpret?

Wie zich inschrijft voor de nieuwsbrief via tuinvogeltelling.nl ontvangt handige herkenningstips, de laatste tuinvogelnieuwtjes en mooie aanbiedingen. Zo wordt meedoen met de Tuinvogeltelling nóg leuker.

En noteer in de agenda: tel dertig minuten de tuinvogels op 28, 29 of 30 januari aanstaande.

Tekst: Vogelbescherming Nederland
Foto's: Ruud van Beusekom; Vogelbescherming Nederland