Koolmees en ringmus

Vijf tips voor de Nationale Tuinvogeltelling

Vogelbescherming Nederland
1-JAN-2020 - Zet de voedertafel klaar, hang de vetbol op (zonder netje!) en omcirkel de datum in je agenda! Op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 januari aanstaande houdt Vogelbescherming Nederland weer de Nationale Tuinvogeltelling. Vogelbescherming geeft je vijf tips om het tellen supermakkelijk te maken.

1. Tel in de ochtend

In een koude nacht kan een klein vogeltje wel tien procent van zijn lichaamsgewicht verliezen! Er moet dus direct na zonsopgang gegeten worden om aan te sterken. In de ochtend zijn de tuinvogels daardoor het makkelijkst te zien. Deelname aan de Tuinvogeltelling duurt maar dertig minuten, maar u zult verbaasd zijn hoeveel vogels u ziet in zo’n korte periode.

2. Voer!

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? In de winter moeten vogels goed eten om op krachten te blijven, er is dus geen tijd en energie om uitgebreid te zoeken. Als vogels eenmaal doorhebben dat er in uw tuin voldoende te halen valt, blijven ze langskomen.

3. Voer voor iedereen

Met vetbollen (zonder netje!), zonnebloempitten en strooivoer maakt u heel wat vogels blij. Leg bijvoorbeeld ook eens een beurse appel in de tuin, merels en spreeuwen zijn er dol op. Strooi ook wat voer vlakbij de struiken, zo is er ook wat te eten voor de schuwe vogeltjes als de winterkoning en heggemus. Spechten en boomklevers zijn dol op vogelpindakaas. Hang een pot op of smeer wat op een boom.

4. Check de vogels

Als uw weet welke vogels er bij u in de buurt leven, maakt dat het herkennen een stuk eenvoudiger. Vul op mijnvogeltuin.nl uw postcode in en ontdek zo welke tien vogels u in uw tuin kunt aantreffen.

Roodborstje

5. Schrijf u nu alvast in

Wie zich nu al via tuinvogeltelling.nl inschrijft, ontvangt via de mail gratis herkenningstips om de vogels uit elkaar te houden. Ook ontvangt u de Special 'Vogels Voeren' én krijgt u vijftien procent korting op vogelvoer en nestkasten in de webshop van Vogelbescherming.

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto's: Shutterstock (leadfoto: koolmees (links) en ringmus); Ria Biegelaar