Corvus cornix. Bonte kraai

Natuurjournaal 14 januari 2022

Nature Today
14-JAN-2022 - Bonte kraai overwintert en luister naar baltsende bosuilen.

De zwarte kraai is een bekende vogel die in Nederland algemeen voorkomt. In Scandinavië komen ook veel kraaien voor. Deze zijn niet zwart, maar zwart-grijs, en worden daarom bonte kraai genoemd. Deze bonte kraaien zijn nauw verwant aan zwarte kraaien. Vroeger waren het algemene wintergasten in Nederland, maar tegenwoordig worden ze veel minder gezien. Dat is niet omdat het niet goed gaat met de bonte kraai, maar omdat ze minder trekken. Toch worden er iedere winter nog wel een aantal bonte kraaien gezien. Meestal verschijnen ze in het noorden van het land, maar de afgelopen week werd er regelmatig een gezien in een natuurgebied tussen Oss en Den Bosch. Omdat de bonte en de zwarte kraai zo nauw verwant zijn, kunnen ze samen jongen krijgen. Deze jongen kunnen zich zelf ook voortplanten en broeden heel af en toe op onze Waddeneilanden.

Bosuil

De bosuil is de meest algemene uilensoort van Europa. Ook in Nederland komt hij veel voor. Toch is de kans dat je een bosuil ziet niet zo heel groot: hij leeft wat verborgen en is alleen 's nachts actief. Overdag schuilt hij graag tegen boomstammen, waardoor je hem lastig kunt spotten. Maar wie in januari 's nachts in het bos is, kan bosuilen goed horen roepen. Ze baltsen nu, als een van de eerste vogels van het jaar. De roep van het mannetje is opvallend en herken je misschien wel, want deze wordt graag gebruikt in griezelfilms. Dus doe eens avontuurlijk en ga 's nachts kamperen of een boswandeling maken (waar dat toegestaan is na zonsondergang), en luister of je de bosuilen kunt horen roepen. Thuis kan je hier alvast van de balts genieten.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Jan van der Straaten, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga