Huisspitsmuis

Natuurjournaal 16 februari 2022

Nature Today
16-FEB-2022 - Huisspitsmuis paart en wanneer zien we weer libellen?

De huisspitsmuis is een algemene soort die in heel Nederland voorkomt. Toch laat hij zich niet zo snel zien, hij leidt een wat verborgen bestaan. In de nachtelijke uren gaan huisspitsmuizen nu op zoek naar een partner. Na een korte winterrust is het paarseizoen namelijk weer aangebroken. De tijd dat huisspitsmuizen niét paren, duurt korter dan dat ze wel paren. Vrouwtjes kunnen dan ook wel vijf nesten per jaar krijgen. Dat is maar goed ook, want ze worden graag gegeten door uilen en regelmatig gevangen door katten.

De winter brengen de meeste libellen onder water door. Alleen de bruine en soms ook de noordse winterjuffer worden nog gevonden door de geoefende kijker. Dit zie je terug in de landelijke lijst voor libellen in de Nature Today-app. Deze winter waren hier dan ook alleen de genoemde twee soorten in zichtbaar. Deze gegevens worden elke dag opgehaald uit de NDFF (de nationale databank voor Flora en Fauna). Soms waren er zelfs weken zonder libellen in de lijst. Ze zijn er natuurlijk wel, onder water zien we ze alleen niet. Libellenliefhebbers moeten helaas nog even geduld hebben. Begin april zullen de eerste libellen pas echt gaan vliegen. Maar met wat warme dagen vliegt er soms al eentje wat eerder uit. Houd de landelijke lijst in de gaten om te zien of er al meer libellen actief zijn. De vuurjuffer is traditioneel de eerste.

Vuurjuffer

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Rudmer Zwerver, Saxifraga; Kars Veling, Saxifraga