Scholekster

Natuurjournaal 7 maart 2022

Nature Today
7-MRT-2022 - Scholeksters in het binnenland en eerste vleermuizen weer actief.

De opvallende scholekster is het hele jaar door in Nederland te zien. In de herfst verliet een gedeelte van de populatie het land en waren de meeste overwinteraars aan de kust te vinden. Op dit moment komen de vogels uit het zuiden weer terug en gaan alle vogels op zoek naar hun eigen broedterritorium. Dat betekent dat je ook weer scholeksters in het binnenland kunt tegenkomen. Hun zwart-witte verenkleed, oranjerode snavel en poten en harde roep maken de scholekster onmiskenbaar. Heb jij ze al op het boerenland gespot?

Vleermuizen brengen de koude winter door in winterslaap, knus weggestopt in grotten en gebouwen. Nu het langzaam wat warmer wordt, zullen ze weer actief worden. De gewone dwergvleermuis is over het algemeen de eerste vleermuis die in de schemering vliegend te zien is. Dat kan je ook zien in de Nature Today-app: deze soort verschijnt weer in de lijst met zoogdieren die nu te zien zijn. De andere vleermuizen zullen snel volgen, dus houd de lijst in de gaten en kijk welke vleermuizen er wakker worden.

Gewone dwergvleermuis

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Piet Munsterman, Saxifraga; Jeroen Willemsen, Saxifraga