Klevende knop witte paardenkastanje

Natuurjournaal 31 maart 2022

Nature Today
31-MRT-2022 - Let op klevende knoppen en vos heeft jongen.

Dikke bruine kleverige knoppen behoren toe aan de paardenkastanje. Verwar de paardenkastanje niet met de tamme kastanje. Je kan het straks aan de bladeren zien en ook aan de stekels aan de vruchten. De paardenkastanje heeft niet zoveel scherpe stekels, de tamme daarentegen kan je nauwelijks behoorlijk vastpakken. Paardenkastanjes heb je in de bloeitijd met witte en met rode bloempluimen. Het verschil kan je nu al voelen, want alleen de knoppen van de witte paardenkastanje kleven, die van de rode niet. Probeer het maar eens.

Vos

Het vrouwtje van de vos houdt zich op in haar hol. Ze is al zo'n vijftig dagen drachtig en binnenkort worden de eerste jongen geboren. Binnen bereidt ze zich voor op haar bevalling. Het mannetje heeft een belangrijke taak: hij moet haar eten brengen. Vossen kunnen wel veertien jongen tegelijk krijgen, maar meestal zijn het er vier of vijf. Als ze geboren worden, zijn ze nog hulpeloos en helemaal afhankelijk van de zorg van de ouders. Jonge vosjes zul je de komende tijd nog niet zien. Het duurt namelijk wel drie tot vier weken voor ze voor het eerst buiten het hol komen. Moeder vos zorgt tot die tijd voor de jongen, terwijl vader voor het eten zorgt.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Mike Hirschler, IVN & Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Mike Hirschler, IVN; Jan Nijendijk, Saxifraga