Bever Saxifraga

Natuurjournaal 28 april 2022

Nature Today
28-APR-2022 - Bever heeft jongen en fluitenkruid bloeit.

In burchten en holen in de buurt van water krijgen bevers nu hun jongen. Veel knaagdieren zijn vrij hulpeloos bij de geboorte: ze zijn naakt, kunnen niet zien en zijn volledig afhankelijk van hun moeder. Bij de bever is dat anders. Bevers worden geboren als complete ‘mini-bevers’, inclusief vacht, en ze hebben ook hun ogen al open. Ze kunnen zelfs al zwemmen, al wachten ze daar vaak nog een paar dagen mee. In het begin drinken ze vooral melk, maar in de eerste week proeven ze ook hun eerste plantaardige hapjes al. De ouders en jongen van vorig jaar helpen mee met de verzorging van de jongen. Zo kan je in sloten en rivieren zomaar een zwemmende tak zien. Waarschijnlijk zit er een bever aan vast, die voedsel brengt naar de jongen in de burcht.

Fluitenkruid

Wie regelmatig fietst of in de auto zit, is het misschien al opgevallen dat het fluitenkruid weer in bloei staat. Deze soort groeit opvallend vaak op wegbermen en is daarom ideaal te bekijken vanaf de fiets of uit de auto of bus. Fluitenkruid heeft namelijk een voorkeur voor plaatsen waar niet vaak mensen op lopen. Bermen zijn daar de perfecte groeiplaats voor. Ook langs sloten kan je fluitenkruid nu bewonderen. Van de holle stengel kun je een fluitje maken, dus het is direct duidelijk hoe de plant aan zijn naam komt!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Mark Zekhuis, Saxifraga; Ed Stikvoort, Saxifraga