Ontwerp van MTD landschapsarchitecten - eenmalig gebruik

Vergroening rond Eindhoven Airport krijgt vorm

Provincie Noord-Brabant
2-MEI-2022 - Ook in de stad is een groene omgeving belangrijk. De Stichting Stadsnatuur Eindhoven zet zich in voor een groenere stad onder het motto: je beste buur is de natuur. In Eindhoven bestaat stadsnatuur aan de stadsranden, in poelen, riviertjes en kanalen, maar ook in parken en tuinen. Én op het vliegveld van Eindhoven, waar de Stichting Stadsnatuur Eindhoven de flora en fauna nauwlettend monitort.

“We monitoren al jaren de dieren en planten op vliegveld Eindhoven”, vertelt Frans Hijnen, vrijwilliger bij de Stichting Stadsnatuur Eindhoven. “Zo weten we dat er in de winterverblijven een stabiele populatie bruine grootoorvleermuizen woont. Een tijd geleden was een oehoe vaste gast. Maar ook torenvalken en buizerds weten het gebied te vinden. Het is voor hen een prachtig kaal terrein waar altijd wat te verhapstukken is. Overigens groeien er ook bijzondere planten, omdat het schraal land is dat kort gehouden wordt en waar het maaisel altijd meteen wordt weggehaald", weet Frans.

Co-creatie voor vergroenen en verduurzamen

Samen met deskundigen van waterschap, provincie, ontwerpers en andere ecologie-partners was Frans Hijnen betrokken bij een co-creatiebijeenkomst die werd georganiseerd door Eindhoven Airport en de IVN. “We hebben er geweldige ideeën gehoord en zien uit naar de realisatie van initiatieven die hieruit ontstaan", zegt een enthousiaste Olaf Broeders, Head of Airport Development bij Eindhoven Airport. “Ook Eindhoven Airport speelt in op het veranderende klimaat. We gaan dan ook de luchthaven en zijn directe omgeving vergroenen, verduurzamen en de biodiversiteit vergroten", vertelt Broeders.

Ontwerp van MTD landschapsarchitecten

Van Gogh Nationaal Park en Beatrixkanaal

Eindhoven Airport is de tweede luchthaven van Nederland en toegangspoort tot de Brainport regio Eindhoven. Onlangs stelde de gemeenteraad van Eindhoven de ‘Gebiedsvisie Eindhoven Airport District’ vast. “De gebiedsvisie gaat uit van verder opwaarderen van bedrijventerrein Eindhoven Airport en van vergroenen en verduurzamen van Eindhoven Airport District", legt Broeders uit.

”We doen dit samen met vier partners, namelijk gemeente Eindhoven, provincie Noord-Brabant, Vliegbasis Eindhoven en Flight Forum. Onze terreinen en het tussenliggende gebied willen we vanuit diverse disciplines grootschalig aanpakken en opwaarderen. Daarbij zoeken we ook verbinding buiten de partners. Zo komt er een verbinding met het Van Gogh Nationaal Park dat hier om de hoek ligt. Voor innovatieve oplossingen bij een duurzame waterhuishouding zijn we in overleg met het waterschap. We organiseren diverse taskforces, waaronder de taskforce Groen, Blauw en Klimaatadaptatie. We starten al op korte termijn met de realisatie van de eerste projecten.”

Prettig en logisch

Eindhoven Airport zelf heeft de afgelopen jaren al een metamorfose ondergaan. “Het was een spannend traject,” vertelt Broeders. “Op een luchthaven draait alles om veiligheid. Het voorterrein en de route naar de terminal moeten veilig, overzichtelijk en gemakkelijk toegankelijk zijn. Het gebied moet een logische indeling hebben en prettig zijn voor bezoekers. Veiligheidsmaatregelen zijn zo onzichtbaar mogelijk.”

Ontwerp van MTD landschapsarchitecten

Betula en Pinus

"De verduurzaming van het terrein zie je echter overal. We hebben meer dan honderd bomen aangeplant. De sortimentskeuze op het voorplein refereert direct aan het Brabantse zandlandschap met de Betula pendula en Pinus sylvestris. Dit in tegenstelling tot de boulevard, waar juist soorten zijn toegepast die refereren aan design en innovatie, zoals de Sorbus en Juglans. Een speciaal voor Eindhoven Airport ontworpen bijenhotel van staal en eikenhout biedt een belangrijke kraamkamer voor wilde bijen in de omgeving. Op het voorplein zijn twee overkappingen gerealiseerd met daarop geïntegreerde zonnepanelen voor nog meer duurzame opwekking van energie", somt Broeders op.

Tekst: Annelies Cuijpers, provincie Noord-Brabant
Foto's: Joep Jacobs, via Eindhoven Airport