Ook wormen staan op het menu van merels

Natuurjournaal 14 mei 2022

Nature Today
14-MEI-2022 - Merel voert hongerige jongen en margriet staat in bloei.

De merel is een van de bekendste vogels van ons land. Hij woont vast ook bij jou in de buurt, want waar grasvelden zijn, zijn merels. Hier zijn ze nu druk bezig met het verzamelen van wormen. Niet voor zichzelf, maar voor de hongerige jongen die in het nest zitten. Ook lekkere groene rupsen en andere insecten zijn niet veilig voor de merelouders. Een merel met een volle snavel heeft dus geen honger, maar is onderweg naar zijn jongen. Let eens op de merels in de buurt. Zijn ze naar eten aan het zoeken? Met de Nature Today-app kun je de statussen van vogels om je heen volgen. "De eerste jongen van de merel verlaten nu het nest...", staat in de app. Zo kun je, aan de hand van de app en door vogelgedrag goed te bekijken, zelf bedenken waar vogels mee bezig zijn, wanneer je ze ziet.

Margrieten in volle bloei

In bermen en graslanden is de gewone margriet op het moment bijna niet te missen. Deze plant, met haar vrolijke witte bloemen, wordt vaak gebruikt in zaadmengsels omdat er veel insecten op af komen. Daarnaast is het een algemene inheemse Nederlandse soort. Wij zien de bloemen als wit, maar voor bijen hebben de witte blaadjes een blauwgroene kleur. Die staat in scherp contrast met het gele midden. Dat maakt de plant goed te vinden voor bijen. Iets om bij stil te staan als je bijen in de berm tussen de margrieten ziet zoemen!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Bart Vastenhouw, Saxifraga; Ed Stikvoort, Saxifraga