aardappelplant bloem IVN

Natuurjournaal 4 augustus 2022

Nature Today
4-AUG-2022 - Bloeiende aardappelplanten en pas op voor de Coloradokever.

Normaal gesproken ga je zonder te kijken langs velden waar aardappelen worden geteeld. Maar heb je wel eens naar de bloemen gekeken? Hoewel de vroegere aardappelsoorten allang zijn uitgebloeid, zijn er nog diverse latere rassen die nu prachtig in bloei staan. Aardappelen behoren tot de familie van de nachtschades, net als tomaten. Van die laatste kan je de bovengrondse vruchten eten, maar dat moet je bij aardappelen niet proberen. De bessen die zij krijgen zijn giftig. Maar de wortelknollen onder de grond gelukkig niet: de aardappels. Loop eens voorzichtig een bloeiend aardappelveld in en bekijk de bloemen, die zijn echt de moeite van enige studie waard!

Coloradokever

De naam zegt het al, de Coloradokever komt van oorsprong uit het zuidwesten van Noord-Amerika. Het diertje is vanaf 1850 met zendingen aardappelen meegekomen naar andere gebieden, en vanaf begin vorige eeuw heeft het ook Europa gekoloniseerd. Het beestje eet bladeren van planten uit de familie van de nachtschades. Hij heeft hier geen natuurlijke vijanden, en een plaag van Coloradokevers brengt grote schade toe. Hij is wat groter – tot een centimeter – dan het doorsnee lieveheersbeestje. De kever overwintert in de grond en de vrouwtjes leggen in het voorjaar honderden eitjes. Deze keversoort wordt overal bestreden, want anders gaat de aardappeloogst verloren. Maar kijk eerst eens even naar die prachtige kleuren, met een lijnenspel van gele en zwart strepen op de schilden en een oranje kop met zwarte vlekken.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst en foto’s: Mike Hirschler, IVN