Koolmees zonnebloem

Tuinvogeltelling op 27, 28 & 29 januari

Vogelbescherming Nederland
7-DEC-2022 - Op 27, 28 en 29 januari gaan we weer tuinvogels tellen tijdens de Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland! Dit jaar is het feest: de Tuinvogeltelling bestaat twintig jaar. Dankzij alle tellers heeft Vogelbescherming een beter beeld van hoe vogels in de winter tuinen gebruiken. En dat draagt weer bij aan het beschermen van de tuinvogels.

Vorig jaar deden maar liefst 170.000 mensen mee aan de Tuinvogeltelling: het grootste citizen science-project van Nederland. Meedoen is simpel. Tel een half uurtje de vogels in de tuin of op het balkon en meld de resultaten op Tuinvogeltelling.nl.

De webapp Mijntuinvogeltelling.nl is een handige hulp bij het herkennen van de vogels. Via een foto of een vragenlijst helpt de app u de soorten op naam te brengen. Ook kunt u met deze app de telling meteen doorgeven tijdens het telweekend.

Huismus

Lok de vogels naar uw tuin

In de winter is voedsel schaars. Het helpt vogels als u uw tuin vogelvriendelijk inricht, zodat er ook in koude periodes voedsel te vinden is. Laat uitgebloeide planten staan, want vogels eten daar de zaden uit. Veeg blaadjes op een hoop, want dat is een ideale schuilplaats voor insecten en dus voedsel voor vogels. Ook struiken met bessen, zoals de lijsterbes, helpen vogels de winter door. En hangt u ook nog wat vogelvoer op, dan weet u zeker dat de vogels niets tekort komen.

Twintig jaar Tuinvogeltelling

De resultaten van twintig jaar tuinvogels tellen, leveren aardig wat informatie op. Zo zien we de halsbandparkiet oprukken van de stadsparken in Den Haag en Amsterdam richting het oosten van het land. Het aantal merels per tuin daalde van bijna vier gemiddeld per tuin, naar twee. Ook zijn de weersomstandigheden terug te zien in de telling: hoe kouder het is, hoe meer spechten en roofvogels we zien.

Staartmees

Webcam tuinvogels

Wie nu alvast wil genieten van de tuinvogels, kan live een kijkje nemen op de voertafel van Vogelbescherming. Voor de webcam verschijnen dagelijks tientallen tuinvogels. Een mooie gelegenheid om alvast even te oefenen.

Meld u alvast aan!

Tellen en doorgeven kan sowieso in het weekend van de Nationale Tuinvogeltelling. Maar, van te voren aanmelden kan ook. Extra leuk, want u ontvangt dan wekelijks een nieuwsbrief met tips voor het herkennen van de vogels. Ook krijgt u de gratis special ‘Vogels voeren’ en vijftien procent korting op het vogelvoer en voedersystemen in de webshop. Al lid van Vogelbescherming? Dan komt deze korting bovenop de ledenkorting!

Tekst: Vogelbescherming Nederland
Foto's: Pixabay; Teus Vlot, Vogelfotogalerij