Putter

Perfecte tuin voor putters

Vogelbescherming Nederland
14-FEB-2024 - Putters zijn mogelijk de mooiste tuinvogels met hun rode gezicht en hun tinkelende lied. Ze werden daarom vaak in kooien gehouden. Dat is natuurlijk nergens voor nodig, deze vogel is ook te bewonderen in de eigen tuin. Een paar tips voor de perfecte putter-tuin.

In het staartje van de winter leven putters in groepen. Ze trekken rond op zoek naar de laatste zaden in verdroogde resten van uw bloemen. En ze houden vast een oogje open voor een mogelijke partner. Die versieren ze door er tegenover te zitten op een tak, hun rode gezicht goed te laten zien en dan heen en weer te schommelen met de vleugels wat opzij. En ze draaien om elkaar heen. Best herkenbaar gedrag, mocht u het ooit zien, wat dus echt kan.

Perfect voor putters

Wilt u een grotere kans op putters in uw tuin? Zodra de vorst uit de grond is (mocht ie erin komen), maakt u met wat kleine tuinwerkjes uw tuin perfect voor putters. Begin met het zaaien of planten van zonnebloemen (tip: gebruik de zonnebloempitten uit het vogelvoer), kaardebollen, kogeldistels en teunisbloemen. Putters houden verder van paardenbloemen en distels – ze heten niet voor niets ook distelvink – maar dit slechts ter informatie, want weinigen zullen neigen naar een tuin vol distels.

Putter

Putters voeren

In een puttertuin eten de putters ook van voertafels en silo’s. Met een zadenmengsel doet u ze al snel een plezier, maar met name kleine zaadjes, zoals niger- of nyerzaad, waarderen ze. Mocht u ruimte hebben voor het aanplanten van een els, dan is het helemaal feest. In de winter mogen ze namelijk graag zorgvuldig de zaden uit de elzenproppen pikken.

Waarom de putter putter heet

Tot besluit nog een laatste weetje over de putter. Sinds het begin van de Christelijke jaartelling, tot vrij recent, werden putters vaak in kooitjes in huis gehouden. Vooral wij Hollanders hadden als liefhebberij het vogeltje tam te maken en kunstjes te leren. Eén truc was het letterlijk putten van zijn eigen water: het dier moest een emmertje omhoog hijsen aan een touwtje om te kunnen drinken. Vandaar de naam putter. Beter één putter in de tuin dan tien in een kooi vinden we nu, dus aan de slag met die puttertuin!

Tekst: Jeanet van Zoelen, Vogelbescherming Nederland
Foto's: Luc Hoogenstein, Saxifraga; Peter van Graafeiland