Gele kornoelje Saxifraga

Natuurjournaal 30 januari 2023

Nature Today
30-JAN-2023 - Gele kornoelje al in bloei en zoek de gele korstzwam.

Ze is er vroeg bij dit jaar: in het westen en de zuidelijke helft van het land staat op sommige plekken de gele kornoelje al in bloei. De komende maand zal je op steeds meer plekken de gele bloemen kunnen zien. Net als de toverhazelaar bloeien ze op de kale takken, maar de kleine bloemen met vier blaadjes van de gele kornoelje zien er heel anders uit dan de spinnenpoten van de toverhazelaar. Gele kornoelje is veel aangeplant, maar groeit eigenlijk alleen in Zuid-Limburg als zeldzame inheemse struik.

De kronkels van de gele korstzwam

Op dode takken en stronken kun je in het hele land het geel van de gele korstzwam tegenkomen. Het is wel een iets minder felle kleur, maar dat maakt deze paddenstoel goed met zijn uitbundig kronkelend golvende uiterlijk. De gele korstzwam groeit op dood hout, het liefst van eiken en beuken. Ook stapels brandhout die vochtig genoeg zijn koloniseert ze naar hartenlust.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Rutger Barendse, Saxifraga; Luuk Vermeer, Saxifraga