Aalscholver Saxifraga

Natuurjournaal 19 februari 2023

Nature Today
19-FEB-2023 - Aalscholver in prachtkleed en spiering wil paaien.

Voor de aalscholvers is de baltstijd aangebroken! Dat kun je duidelijk aan ze zien, de eerste aalscholvers hebben namelijk hun zogenaamde prachtkleed al aan. Ze hebben nu spierwitte wangen en dijen, die contrasteren met hun zwartgroene, geschubde kleed. De witte wangen worden geflankeerd door een knalgele keel en een zilvergrijze nek en kruin. Wie zou er niet voor vallen? Als je nog niet overtuigd bent, kijk dan naar de balts van de aalscholver.

Spiering is geen grote vis: zoetwaterspiering wordt maximaal vijftien centimeter, maar in de zee kunnen ze drie keer zo groot worden

Ook voor spiering is de voortplantingstijd begonnen, maar bij vissen heet dat de paaitijd. Spiering is een kleine vis en stond vroeger hoog op het menu van de aalscholver. Misschien wel omdat ze zo lekker naar komkommer ruiken? Tegenwoordig zijn ze een stuk zeldzamer. Sommige spiering leeft als zoetwatervis, deze zogenaamde binnenspiering is in het IJsselmeer, Friesland en het Haringvliet te vinden. Vroeger trok zoutwaterspiering massaal bovenstrooms de rivieren op via de Zuiderzee en het Haringvliet. Dat gaat niet meer, vanwege de Afsluitdijk en de Haringvlietdam. De spieringen moeten nog even geduld hebben, over twee jaar kunnen ze in de paaitijd door de Vismigratierivier in de Afsluitdijk zwemmen.  

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Piet Munsterman, Saxifraga; Tjerk Jelier, Waarneming.nl