Eekhoorn met nestmateriaal

Natuurjournaal 23 februari 2023

Nature Today
23-FEB-2023 - Knusse nesten in bomen en burchten.

Hoog boven de grond worden de eerste jonge eekhoorns geboren. Moeder eekhoorn heeft de afgelopen weken een stevig kraamnest gebouwd van gevlochten takken en het aan de binnenkant bekleed met droog gras. Geen overbodige luxe, haar jongen – ze krijgt er twee tot vijf – zijn de eerste drie weken van hun leven kaal. De zorgzame moeder zoogt ze tien weken lang, en daarna gaan ze zelf op pad in de boomtoppen. Een maand of drie blijven ze in de buurt van de moeder, daarna moeten ze verkassen en krijgt zij een tweede nestje. Vader eekhoorn blijft ook uit de buurt trouwens. ’s Winters slapen eekhoornpaartjes wel samen in een nest, maar zodra de jongen geboren zijn, is dat afgelopen.

Deze jonge dassen zijn al een paar maanden oud

Ook onder de grond is het kraamtijd, in de dassenburcht. In tegenstelling tot eekhoorns leven dassen niet solitair. Meestal blijft een dassenstel een heel leven bij elkaar. Het zijn trouwens ook geen typische bosdieren, ze komen in allerlei landschappen voor. Maar net als eekhoorns maken dassen een kraamkamer: met droog en schoon mos, gras en bladeren. Achteruit hupsend brengen ze het naar de burcht, zoals je hier kan zien. Ook hun andere woonvertrekken bekleden ze ermee. In de warme kraamkamer liggen nu drie jonge dasjes. Hun oogjes zijn nog dicht, die gaan pas over vijf weken open. Kort daarna gaan ze ook voor het eerst naar buiten. Eerst heel voorzichtig, later spelen ze wild met elkaar in de buurt van de burcht. Maar dat duurt nog even, nu hoeven ze alleen maar melk te drinken.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Hedera Baltica, Flickr; Mark Zekhuis, Saxifraga