Vrouwe Justitia
7-MRT-2023 - Mooi Wageningen en Wageningen University & Research organiseren op zaterdag 1 april een symposium over burgerparticipatie en de vraag of en hoe de gang naar de rechter in het natuurlijk domein kan worden voorkomen.

Het kabinet bouwde met het Programma Aanpak Stikstof (PAS) aan een optimistisch stikstofbeleid. Het beleid hield geen stand toen een aantal burgerorganisaties in 2015 aan de poten van de stikstofstoel ging zagen.

Stichting Werkgroep Behoud de Peel, Mobilisation for the Environment en de Vereniging Leefmilieu stapten naar de rechter om het Programma Aanpak Stikstof te laten toetsen aan de natuurbeschermingsregels. De rechter stelde ze in het gelijk: de aanpak deugde niet, met als gevolg de nog altijd voortslepende stikstofcrisis.

Inmiddels volgt de ene rechtszaak na de ander. Niet alleen over stikstofuitstoot, maar ook over pesticidengebruik, ontwatering, recreatiedrukte en andere activiteiten die de natuur kunnen beschadigen. De gang naar de rechter lijkt bijna normaal te worden. Dit is ook de Tweede Kamer opgevallen – een meerderheid wil dat de rechter extra eisen gaat stellen aan belangenorganisaties die rechtszaken beginnen tegen de staat. Terwijl overheden met de Omgevingswet zich juist hadden voorgenomen burgers actief aan de voorkant te betrekken bij beleid en besluitvorming. Hoe is het eigenlijk zover gekomen? 

Wageningen University & Research en Mooi Wageningen nodigen je uit hierover in gesprek te gaan, ondersteund door Wageningen Dialogues en Communicatiebureau de Lynx. Welke rol vervult de wetenschap? En kunnen deze juridische procedures worden voorkomen? Wat is daar dan voor nodig? 

Bijwonen?

Met inspirerende verhalen en veel interactie wordt het een sprankelende middag voor burgerorganisaties, beleidsmakers, politici, wetenschappers, adviseurs, juristen en ook voor persoonlijk geïnteresseerden. Bekijk hier het programma. Bij het symposium zijn in ieder geval aanwezig:

  • Wim van Opbergen, Stichting Werkgroep Behoud de Peel
  • Vereniging Meten = Weten
  • Jaap Dirkmaat, Vereniging Nederlands Cultuurlandschap
  • Johan Vollenbroek, MOB
  • Stichting Advocaat van de Aarde
  • Bestuur Mooi Wageningen

Het symposium vindt plaats op zaterdag 1 april op Wageningen Campus van 14.30 tot 17.30 uur. Tickets zijn te bestellen op https://event.wur.nl/naarderechter.

Tekst: Mooi Wageningen en Wageningen University & Research
Foto: Shutterstock