Natuurberichten

Uitgever: Wageningen Environmental Research

Wageningen Environmental Research draagt door deskundig en onafhankelijk onderzoek bij aan het realiseren van een kwalitatief hoogwaardige en duurzame groene leefomgeving.

Pagina 1 van 25 - 244 Resultaten

De uitgestrekte bossen in het noorden van Canada, Alaska en Siberië zullen grote veranderingen ondergaan in boomdichtheid. Dit als gevolg van het opwarmende klimaat. Volgens onderzoekers van Wageningen University & Research geven..


Lees verder 10 januari 2025   3 dgn oud
Beek Rovertsche Leij

Een verbeterde waterkwaliteit en succesvolle beekherstelprojecten in de Brabantse beken bieden nieuwe mogelijkheden voor verdwenen ongewervelde waterdieren (macrofauna). De vraag is alleen of die dieren wel op eigen kracht terug..


Lees verder 9 januari 2025   4 dgn oud
Vitaal bos

Het Nederlandse bos staat onder druk door klimaatverandering, stikstofdepositie, verzuring, verdroging en versnippering. Deze factoren leiden tot een afnemende vitaliteit van bossen. Vanwege natuur- en klimaatdoelen is het..


Lees verder 26 november 2024   1 maand oud
Loofbos, Nederland, herfst

Bomen vangen beter dan andere begroeiing stikstof uit de lucht. De stikstofdepositie op bossen is met 50 kilo per hectare 75% meer dan gemiddeld over Nederland. Berekeningen met modellen geven zo’n 5 kilo per jaar minder depositie..


Lees verder 23 november 2024   1 maand oud
Kraanvogels

Terwijl de kraanvogels afgelopen zomer in alle rust aan het broeden waren, is er achter de schermen hard gewerkt aan het verbeteren van de kraanvogelradar. Dit ter voorbereiding op de najaarstrek die momenteel in volle gang is...


Lees verder 25 oktober 2024   2 mnd oud
Krimpenerwaard

In opdracht van het Planbureau voor de Leefomgeving hebben Wageningen Environmental Research en het Kadaster onderzocht welke strategieën door overheden en gebiedspartijen zijn gebruikt voor de realisatie van natuur in de..


Lees verder 25 oktober 2024   2 mnd oud
Overzicht genenbank-west

Al sinds 2002 onderhouden Staatsbosbeheer en het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland samen een levende genenbank in het Roggebotzand. Hier staan zeldzame autochtone bomen en struiken, afkomstig van unieke ouderplanten of..


Lees verder 25 september 2024   3 mnd oud
Hazen - primair

Dieren verliezen huidschilfers, slijm en haren die in de lucht terechtkomen. Zou je die kunnen opvangen en analyseren om de lokale biodiversiteit in beeld te brengen? Dat vroeg een Deens onderzoeksteam zich af. Het team plaatste..


Lees verder 2 september 2024   4 mnd oud
Stuifzandheide op de Veluwe (beeld in overleg te gebruiken, contact communicatie.esg@wur.nl)

Jaren geleden was stikstof nauwelijks een gespreksonderwerp. Nu houdt de stikstofcrisis Nederland in zijn greep en zorgt het voor verdeeldheid. In het recent verschenen boek ‘Het stikstofweb’ ontrafelt ecoloog Wieger Wamelink het..


Lees verder 3 augustus 2024   5 mnd oud
Bloemrijke ruigte

Wat gebeurt er in Nederland om natuur te verbeteren of aan te leggen, en hoe helpt dat om maatschappelijke problemen op te lossen? Samen met lezers van Nature Today brachten experts van Wageningen University & Research meer dan 55..


Lees verder 31 juli 2024   5 mnd oud

Archief