Nachtegaal

Vogelzang op z’n hoogtepunt: Vroege Vogels presenteert het Nationaal Vogelconcert

Vroege Vogels
5-MEI-2023 - De nachtzwaluw, de tuinfluiter, de blauwborst, de zwarte roodstaart, de rietzanger, de nachtegaal en ook de merel zijn de musici in het Nationaal Vogelconcert. In de uitzending van BNNVARA’s Vroege Vogels op NPO Radio 1 op zondag 7 mei is de vogelzang te horen vanuit bos, duinen, moeras, heide en het wad.

Zo in de eerste weken van mei is de vogelzang op z'n hoogtepunt. De mannetjes - want vooral de mannen laten zich luidruchtig horen - proberen met hun zang een partner te lokken en/of hun territorium te verdedigen. Het zingen begint vaak al vroeg vóór zonsopkomst, sommige vogels gaan de hele nacht door en uitslapers laten zich pas horen als de zon op is.

De vogelzang is drie keer een half uur te horen in de uitzending van Vroege Vogels: globaal een uur vóór zonsopkomst, rond het moment dat de zon opkomt en een uur daarna. En elk landschap heeft zijn eigen soorten. Daarom trekken de verslaggevers van Vroege Vogels met hun microfoons het hele land door om het concert in alle facetten te laten horen.

Het orkest van het Nationaal Vogelconcert bestaat onder andere uit koekoek, zwartkop, tuinfluiter, merel, zanglijster, scholekster, eidereend, porseleinhoen, snor, kleine karekiet, rietzanger, nachtegaal, sprinkhaanzanger, blauwborst, zwarte roodstaart, krakeend, veldleeuwerik en een koor van rugstreeppadden.

Tekst: BNNVARA Vroege Vogels
Foto: Kees Venneker (leadfoto: nachtegaal)