Hirundo rustica. Boerenzwaluw

Bas Bijl wint Frater Willibrordus Prijs 2021

Vroege Vogels, Wageningen University
21-FEB-2021 - Met een beschrijving van een late boerenzwaluw heeft Bas Bijl de Frater Willibrordus Prijs gewonnen. Dat is zojuist bekend gemaakt in het BNNVARA-programma Vroege Vogels op NPO Radio 1. De prijs is in het leven geroepen voor de mooiste, meest inspirerende waarneming op de Fenolijn. Al twintig jaar is dat een vaste rubriek in Vroege Vogels.

Bas Bijl uit het Zuid-Hollandse Nieuwkoop meldt: “We reden in de buurt van Nieuwkoop en toen naderden we een dijkweggetje. Werkelijk heel bijzonder, we zien daar een boerenzwaluw vliegen op 5 december. Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Zo laat in het jaar een boerenzwaluw. Ik ben al ruim vijftig jaar vogelaar, heb al honderdduizenden zwaluwen gezien, dit was zo bijzonder. Het was een Sinterklaascadeautje.” Beluister de inzending (wav; 7,3 MB).

De Frater Willibrordus Prijs-jury over de winnaar: “Het is duidelijk dat Bas Bijl zelf enorm overdonderd is door de bijzondere waarneming. Hij begint nog formeel en daarna vergeet hij dat hij op de radio komt en lijkt hij niet alleen de luisteraar, maar ook zichzelf nog eens te moeten overtuigen. En wie tegen zichzelf praat, doet dat informeel. ‘Honderdduzenden’ had hij er toch al gezien. Het verhaal is mooi rond, een zwaluwcadeau van Sinterklaas. En fenologisch interessant zo’n extreem late boerenzwaluw.”

De Frater Willibrordus Prijs is een initiatief van Vroege Vogels. De prijs is dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. Het is een aquarel van een boerenzwaluw, gemaakt door kunstenaar Erik van Ommen. De jury bestaat uit Arnold van Vliet, coördinator van De Natuurkalender van Wageningen University, schrijver Bibi Dumon Tak en Vroege Vogels-samensteller Daniel Gulpers. Om tot een winnaar te komen heeft de jury ruim vierduizend meldingen van de fenolijn afgeluisterd. Het zijn berichten, die zijn ingesproken tussen 20 februari 2020 en 20 februari 2021. Beluister de shortlist van de inzendingen (wav; 37 MB).

Frater Willibrordus belde vaak met de Fenolijn

De prijs is vernoemd naar Frater Willibrordus. Vanaf het begin van de Fenolijn (telefoonnummer 035-6711338), in 2001, is de Frater één van de vaste, trouwe bellers geweest en deelnemer aan De Natuurkalender. Hij was altijd betrokken en vond het ook zijn taak om bij te houden wat er in de natuur onder invloed van het klimaat veranderde. Al vanaf het moment dat hij het klooster inging, was hij gefascineerd door de natuur en speciaal de fenologie: de leer van de eerstelingen in de natuur. Hij wilde de luisteraar met zijn waarnemingen altijd iets bijbrengen en meegeven. Dat vooral maakte hem geliefd bij de luisteraar. In september 2019 overleed Frater Willibrordus. De uitreiking van de Frater Willibrordus Prijs is net na zijn geboortedag, op 20 februari.

Tekst: BNNVARA Vroege Vogels en De Natuurkalender, Wageningen University
Foto's: Dirk Hilbers, Saxifraga (leadfoto: boerenzwaluw); BNNVARA Vroege Vogels