Drieteenstrandlopers

Geniet, maar verstoor niet

Vogelbescherming Nederland
16-AUG-2023 - Ons typische waterland heeft een onweerstaanbare natuurpracht. Van de rivieren tot de Delta. De Noordzee. De Waddenzee. Voor verre vergezichten hoef je geen grens over. De natuur is de perfecte plek om tot rust te komen en te ontspannen. Voor vogels is het de plek waar ze léven. Geniet, maar zonder te verstoren.

Voor iedereen die de komende tijd gaat ontspannen: geniet van al het natuurmoois dat Nederland te bieden heeft. Maar weet dat natuur veel méér is dan een decor waarin we wandelen, fietsen en (water)sporten. De natuur is de plek waar dieren en planten moeten (over)leven. Vaak onbedoeld kunnen we vogels verstoren als we ontstressen in de natuur. Veel vogels lijden onder onze massale wens tot recreëren; op stranden, in bossen, op de hei. Heel veel paden en wegen doorsnijden kwetsbare natuur. Veel mensen hebben daarnaast de neiging die wegen ook nog te verlaten. Of hun hond los te laten lopen waar het niet mag.

Help vogels de zomer door met de volgende tips

  • Tip 1 - Houd afstand tot vogels en andere dieren.
  • Tip 2 - Hou je aan de regels die bij elke ingang van een natuurterrein op een bord staan.
  • Tip 3 - Betreed geen gebieden die niet toegankelijk zijn en blijf op de aangewezen paden en routes. Vogels zijn namelijk slimmer dan je denkt! Ze weten precies waar de wandelroutes zijn en blijven daar dan ook weg.
  • Tip 4  - Wandel je met de hond, houd je hond aan de lijn in de natuur!
    We vragen hondeneigenaren de hond aan te lijnen waar het moet. Dit wordt aangegeven op de (informatie)borden. Hou je je niet aan de regels, dan kun je een boete verwachten van rond de 100 euro. Zoek online naar losloopgebieden voor honden, bijvoorbeeld op De mooiste losloopgebieden voor je hond - Wandel of Hondenlosloopgebieden | Ontdek De Natuur | In Het Landschap.
  • Tip 5 - Nederland telt vele fantastische vogelkijkhutten. Daar geniet je van vogels zonder ze te verstoren. Ook voor vogelfotografen zijn er fantastische fotohutten. Bekijk de (al wat oudere) tips van Hans Peeters en Rob Kempers
  • Tip 6 - Bewaar de rust als je in een natuurgebied aan het genieten bent. Rust is niet alleen voor de vogels fijn, maar ook voor andere natuurbezoekers.

Bijkomend voordeel: geven we de rust aan vogels, dan biedt dat ook ruimte voor mensen. Zo kunnen we in de zomer allemaal weer opladen!

Kolonie kokmeeuwen in het Jisperveld

Terreinbeheerders opgelet

Vogelbescherming heeft in een rapport de kennis gebundeld over de effecten van (verstorende) recreatie op vogels. Die effecten zijn vaak groter dan gedacht. Met de kennis uit het rapport kunnen overheden, terreinbeherende organisaties, recreatieschappen en particuliere grondeigenaren aan de slag, net zoals recreatieondernemers, evenementenorganisaties, sportclubs en andere belanghebbenden.

Deel animatiefilmpjes 'Geef vogels ruimte om te leven'

Help je ook mee om aandacht te vragen voor vogels (en andere dieren) die leven op de plekken waar wij recreëren? Dat kan door via jouw sociale media of narrow casting onze animatiefilmpjes te delen. De filmpjes zijn gemaakt door Animatie: Studio JobJob.

1. Meer informatie en download animatiefilmpje 'Strandbroeders'

2. Meer informatie en download animatiefilmpje 'Loslopende honden'

Tekst: Vogelbescherming Nederland
Foto's: Pixabay; Hans Schekkerman