Miljoen euro beschikbaar voor Brabantse groene schoolpleinen

Provincie Noord-Brabant
24-JAN-2024 - Goed nieuws voor scholen die hun terrein gezond, klimaatbestendig en natuurlijk avontuurlijk willen inrichten: vanaf 1 mei 2024 kunnen zij een aanvraag doen via de regeling ‘Schoolpleinen van de Toekomst’. Provincie Noord-Brabant, de Brabantse waterschappen en het Cultuurfonds Noord-Brabant investeren samen € 1 miljoen; de komende 4 jaar is er jaarlijks € 250.000 beschikbaar om te verdelen.

Een groen schoolplein draagt bij aan de biodiversiteit en beschermt de school tegen hevige regens, hitte en extreme droogte. Via de regeling zijn de afgelopen zes jaar al 350 versteende schoolpleinen omgetoverd in avontuurlijke groene buitenruimtes. Dankzij de heropenstelling kunnen nog meer basisscholen, maar ook het voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs, hun buitenterrein vergroenen. “Samen werken aan groene schoolpleinen betekent direct een koelere, mooiere en gezondere speel-, leef- en leeromgeving waar iedereen blij van wordt. We hopen dat veel scholen met ons meedoen“, aldus Hagar Roijackers, gedeputeerde Natuur, Milieu en Brabants Programma Landelijk Gebied.

Via de subsidieregeling worden schoolpleinen omgetoverd in avontuurlijke groene buitenruimtes

Nog meer voordelen

Op de meeste scholen zijn de mobiele telefoontjes al in de ban gedaan, zodat leerlingen zich beter kunnen concentreren en onderling meer contact maken. Een groen schoolplein helpt deze ontmoeting en interactie te stimuleren. In de pauze kunnen leerlingen en docenten zich in deze gezonde omgeving ontspannen en opladen voor de lessen en andere activiteiten. Maar een groen, natuurlijk en avontuurlijk terrein biedt meer dan plezier en ontspanning: het zorgt voor uitdaging, ontwikkeling, veiligheid en vermindert het pestgedrag. Leerlingen leren risico’s inschatten en keuzes maken. Ook krijgen ze meer (zelf)vertrouwen en trainen ze hun motoriek. En met een voedselbosje of moestuin komen leerlingen weer in contact met pure, gezonde voeding.

Aanvragen bij de regeling

Scholen met een goed plan voor aanleg, onderhoud en inpassing in de lessen, kunnen een aanvraag doen voor een bijdrage van maximaal 70 procent van de kosten, met een maximum van €10.000 per project. De regeling loopt dit jaar van 1 mei 2024 tot en met 4 november 2024 of zoveel eerder als het subsidieplafond is bereikt. De subsidie wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst van volledige subsidieaanvragen.

Meer informatie

De groene schoolpleinen worden ingezet in de lessen

Over het Cultuurfonds

Het Cultuurfonds investeert elk jaar ruim € 35 miljoen in cultuur en natuur. Het Cultuurfonds Noord-Brabant is 1 van de 12 provinciale afdelingen.

Tekst: provincie Noord-Brabant
Foto's: Campus013