Wat kun je met de app?

Ontdek de vogels, zoogdieren, planten, vlinders en libellen die je nu tegen kunt komen. In heel Nederland of, met een abonnement, op elke willekeurige locatie in Nederland. Lees elke dag het natuurjournaal en blijf op de hoogte van wat er speelt in de natuur met de natuurberichten. Beleef de natuur met activiteiten en kijk wat jij in en voor de natuur kan doen.

Maak een account aan en markeer jouw favoriete soorten. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de natuur met een speciale notificatie en sla interessante activiteiten op. Allemaal in een app, overzichtelijk gesorteerd en iedere dag nieuwe informatie. Zo leer je de natuur in Nederland steeds beter kennen en word je elke dag weer verrast door wat er om je heen gebeurt.

Screenshot Nature Today apps in de App stores

Vandaag te zien - Dieren en planten die je nu kan zien

Voorbeeld van soortenlijst - vogels Voorbeeld van soortenlijst - vogels

In de app kan je via 'Ontdek' –> 'Natuur' zien welke vogels, zoogdieren, planten, vlinders en libellen je nu tegen kan komen. Met een abonnement kan je dit zelfs voor elke willekeurige locatie in Nederland zien. Dus ook bij jou in de buurt.

“Ik vind het altijd leuk om dieren te zien en dus leuk als je weet waar je op moet letten of wanneer het extra leuk is om te kijken”

‘Nu te zien’ geeft per soortgroep een lijst weer van de dieren en planten die in de afgelopen twee weken in Nederland zijn waargenomen. Deze informatie is afkomstig uit de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF), waarin meer dan 150 miljoen natuurwaarnemingen zitten. De informatie in de app wordt elke dag ververst. In ‘Nu te zien’ staan de meest doorgegeven planten en dieren bovenaan en de minst doorgegeven soorten onderaan. Onder elke foto staat de soortnaam, met daaronder het nummer van de positie in de lijst. Hoe hoger een soort op de lijst, hoe groter de kans dat je deze tegenkomt tijdens je wekelijkse hardlooprondje of terwijl je de hond uitlaat. Het pijltje voor het nummer geeft aan of de soort in deze periode van het jaar meer of minder gezien wordt in Nederland. Een pijltje omhoog betekent meer kans om te zien en een pijltje omlaag betekent dat de kans afneemt.

Voor elk dier of elke plant wordt meer informatie gegeven zodra je op de foto klikt. Je leest hoe je de soort kunt herkennen, waar ze voorkomt, in welke fase van de levenscyclus ze zich bevindt en links naar meer informatie bij partnerorganisaties.

Met een (gratis) persoonlijk account heb je extra opties:

  • Dieren en planten als favoriet instellen. Zo kan je altijd jouw favoriete soorten snel opzoeken.
  • Planten en dieren volgen. Door een soort te volgen blijf je op de hoogte van jouw favorieten. Je ontvangt dan een notificatie als er iets in het leven van deze soort verandert. Bijvoorbeeld wanneer de ooievaar weer terug in het land is, het boomblauwtje eitjes legt of wanneer de biggen van het wild zwijn hun pyjamastrepen verliezen.

Met een abonnement kun je voor elke plek in Nederland zien welke soorten er op dat moment te zien zijn. Klik hier om direct de abonnementen te bekijken.

Met de Nature Today App krijg je inzicht in wat er om je heen te zien is in de natuur. En als je weet wat je kan zien, zie je meer!

Vandaag in de natuur - Altijd op de hoogte met natuurberichten en het natuurjournaal

De natuur verandert iedere dag, ook de natuur dichtbij. We zijn ons vaak niet eens bewust van deze veranderingen. In de Nature Today App verschijnt iedere ochtend onder ‘Vandaag in de natuur’ een korte quote die een snel inkijkje geeft in wat er vandaag buiten gebeurt. Onder deze quote vind je het natuurjournaal waarin je iedere dag op de hoogte wordt gebracht van opvallende ontwikkelingen in de natuur.

“Ik vind het heel fijn om mijn dag te beginnen met het natuurjournaal nog voor het reguliere nieuws. Het spreekt tot de verbeelding en gaat over natuur die ik in eigen land tegen kan komen. Het maakt me ook nieuwsgierig naar de natuur in mijn eigen omgeving.”

De natuurberichten die dagelijks voor NatureToday.com geschreven worden, verschijnen uiteraard ook in de Nature Today App. Wel zo handig, want dan heb je alle natuurinformatie op één plek. Zo is het mogelijk om naast het gewone nieuws ook wat meer natuur in je dagelijkse nieuws te krijgen. De natuurberichten worden geschreven door topbiologen van zo’n veertig Nederlandse organisaties en samenwerkingsverbanden.

Natuuractiviteiten- Weten wat jij in de natuur kan doen

Er is ontzettend veel te doen, te genieten en te leren in de natuur. In de Nature Today App kan je via 'Ontdek' -> 'Activiteiten' zien wat je allemaal in en voor de natuur kan doen. Handig als je wilt weten wat je lekker buiten kunt doen dit weekend of als je iets wilt doen om de natuur een handje te helpen.

“Het maakt dat je met verschillende brillen naar de omgeving kan gaan kijken. Zeker bij de natuur in je omgeving. En je leert er ook nog van.”

Meer dan veertig Nederlandse (natuur)organisaties en kennisinstellingen organiseren ieder jaar honderden activiteiten in de natuur. Er is zoveel te doen. Van bevers spotten in de Biesbosch en struintochten door de duinen tot vlindercursussen en natuurkampen.

De activiteiten zijn gesorteerd in de vijf populairste groepen: Doen, Cursussen, Vrijwilligers, Lezingen en Wandelingen. Ze worden wekelijks aangevuld en met een persoonlijk account kan je favoriete activiteiten opslaan zodat je ze gemakkelijk terug kan vinden. Met een ‘Eropuit’-abonnement kan je ze ook nog selecteren voor iedere willekeurige plek in Nederland. Bijvoorbeeld ter voorbereiding op dat weekendje weg…

Dus, beleef de natuur om je heen, overal in Nederland!

Kijk hier om te zien hoe het werkt.