Nieuws

Uitgever: De Natuurkalender

De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.

Pagina 14 van 72 - 717 Resultaten

Bloei grote vossenstaart

Diverse media waarschuwden afgelopen week dat zich deze week een graspollenexplosie zou voordoen. De waarschuwing komt echter een paar weken te vroeg omdat door de vrij koude aprilmaand de grasgroei beperkt is geweest. De eerste..


Lees verder 5 mei 2017   7 jaar oud
Bloei witte paardenkastanje

De witte paardenkastanjes komen geleidelijk aan in bloei. Als we het begin van het lentegevoel laten samenvallen met de bloei van de witte paardenkastanje, dan blijkt dat het lentegevoel dit jaar zo’n twee weken vroeger begint dan..


Lees verder 21 april 2017   7 jaar oud

De warmte van de afgelopen maanden zorgde ervoor dat de natuur zich snel ontwikkelde. Terwijl de vrij koude januarimaand ervoor zorgde dat de natuur zich inhield, zorgden de twee opvolgende maanden dat de natuur iets voorliep op..


Lees verder 16 april 2017   7 jaar oud
Ontwikkeling bladontplooiing treurwilg Ede met GrowApp vastgelegd

Door de extreem hoge temperaturen lopen bomen en struiken in snel tempo uit. Komende week begint de bladontplooiing van veel beeldbepalende bomen zoals eiken, witte paardenkastanjes, lindes, elzen, appels en berken. Met het..


Lees verder 30 maart 2017   7 jaar oud
Berk in bloei

Door de zeer hoge temperaturen ontwikkelen berken zich snel en komen de eerste bomen in het zuiden al in bloei, waardoor mensen met een berkenpollenallergie hooikoortsklachten kunnen ervaren. Door de aanhoudende hoge temperaturen..


Lees verder 29 maart 2017   7 jaar oud
Tulpen in Uitgeest

Sinds de lancering afgelopen zondag van de GrowApp hebben al vele honderden mensen de GrowApp geïnstalleerd. Inmiddels zijn er in Nederland al meer dan 1250 fotolocaties aangemaakt. Veel bomen en tuinen zijn nog kaal maar dat zal..


Lees verder 24 maart 2017   7 jaar oud
Screenshot GrowApp.today

Morgen begint de lente, maar de natuur ligt twee weken voor op schema door de hoge temperaturen. Vanaf vandaag kan iedereen met de GrowApp animaties maken van hoe de lente zich ontwikkelt door foto’s te maken van bomen, tuinen of..


Lees verder 19 maart 2017   7 jaar oud
Anemone nemorosa. Bosanemoon

Met maximumtemperaturen ruim boven de tien graden Celsius komt de lente goed op gang. Op steeds meer plaatsen komen frisgroene blaadjes en kleurrijke bloemetjes tevoorschijn. Voor De Natuurkalender breekt één van de meest..


Lees verder 12 maart 2017   7 jaar oud
Zwarte els, Alnus glutinosa, bloei

Door de relatief hoge temperaturen komen elzenbomen nu op grote schaal in bloei. Het LUMC registreerde de afgelopen dagen een sterk oplopende elzenpollenconcentratie. Tegelijkertijd staan ook hazelaars volop in bloei...


Lees verder 23 februari 2017   7 jaar oud
Fringilla coelebs. Vink

De drie Natuurkalendervogels die zich als eerste in het jaar laten horen, blijken verschillende trends te laten zien in de tijd. De roffel van de grote bonte specht liet zich de afgelopen vijf jaar bijna drie weken eerder horen..


Lees verder 11 februari 2017   7 jaar oud