Nieuws

Uitgever: De Natuurkalender

De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.

Pagina 16 van 72 - 717 Resultaten

Suzuki-fruitvliegjes in feromonval eikenprocessie -vrouwtje met eitje

In de feromoonvallen die gebruikt worden om de vlucht van eikenprocessievlinders te volgen worden opvallend veel suzuki-fruitvliegen aangetroffen. Tot nu toe werden ze incidenteel in de vallen aangetroffen, vooral in het..


Lees verder 10 september 2016   7 jaar oud
Meikever mannetje

De goede omstandigheden in mei en vervolgens de natte omstandigheden in juni en juli is gunstig geweest voor vele insecten die in die periode vliegen en ei afzetten. Meikevers en rozenkevers hebben hier enorm van geprofiteerd. ..


Lees verder 4 september 2016   7 jaar oud
Vrouwtje eikenprocessievlinder op 27 augustus 2016. Dit vrouwtje komt van ver

De tellingen van de eikenprocessievlinder in Noord-Nederland zijn nog niet afgerond maar nu al zijn er meer dan 41 duizend vlinders gevangen. Dit is twee keer zo veel als het hele vorige jaar en ruim 10 duizend boven het vorige..


Lees verder 1 september 2016   7 jaar oud
Alsemambrosiaplanten in berm van weg in centrum van Wageningen

De hooikoortsplant en akkeronkruid alsemambrosia is sinds begin deze eeuw sterk toegenomen met hotspots in steden, natuur en agrarisch gebied. Uit een experiment met mechanische bestrijding in een akker blijkt dat het aantal zaden..


Lees verder 28 augustus 2016   7 jaar oud
Berkensmalsnuiten (Kleidocerys resedae) op hand van Arnold van Vliet

In de buurt van berkenbomen kan er aankomende week overlast ontstaan van de berkenwants met de naam berkensmalsnuit. Het aantal wantsen dat momenteel per katje wordt aangetroffen is op diverse plaatsen vergelijkbaar met 2014 toen..


Lees verder 14 augustus 2016   7 jaar oud
rijpe vlierbessen van de gewone vlier

De welbekende vlierbessen zijn in Nederland steeds eerder te zien. Waar ze halverwege de vorige eeuw in de eerste week van september rijp waren, worden de rijpe bessen de laatste jaren al halverwege augustus waargenomen. Afgelopen..


Lees verder 11 augustus 2016   7 jaar oud
Vespa crabro, Hoornaar,

Uit een rondgang langs wespenbestrijdingsdiensten in heel Nederland blijkt dat vooral in het zuiden en oosten van het land het aantal meldingen van wespennesten tussen de 30 en 75 procent minder is dan normaal. De zware buien eind..


Lees verder 6 augustus 2016   7 jaar oud
Bloei boerenwormkruid

De planten die in januari in bloei kwamen lagen zes weken voor op schema. De planten die in mei in bloei kwamen waren nog geen week vroeger dan normaal. De voorsprong is inmiddels weer opgelopen tot ruim anderhalve week door de..


Lees verder 3 juli 2016   7 jaar oud
Wilde peen, bloeiwijze zijaanzicht,
Katholieke Universiteit Leuven, www.kuleuven-kortrijk.be

De afgelopen anderhalve maand verliep zeer zacht. We verwachten daardoor dat zomerbloeiers zoals wilde peen, Sint-Janskruid, grote wederik en grote kattenstaart zo’n 10 dagen eerder in bloei komen dan normaal. Wilt u De..


Lees verder 18 juni 2016   8 jaar oud
Diverse soorten grassen in volle bloei

Het is groeizaam weer geweest de afgelopen weken waardoor grassen zich goed ontwikkeld hebben en nu volop in bloei staan. Volgens de Pollenplanner op Allergieradar.nl zitten we nu in de periode waarin bij droog weer de hoogste..


Lees verder 5 juni 2016   8 jaar oud