Suzuki-fruitvliegjes in feromonval eikenprocessie -vrouwtje met eitje

In vrijwel hele land veel suzuki-fruitvliegen aangetroffen in vallen eikenprocessievlinder

De Natuurkalender, Hellingman Onderzoek en Advies, Wageningen University
10-SEP-2016 - In de feromoonvallen die gebruikt worden om de vlucht van eikenprocessievlinders te volgen worden opvallend veel suzuki-fruitvliegen aangetroffen. Tot nu toe werden ze incidenteel in de vallen aangetroffen, vooral in het zuidelijke deel van het land. Dit jaar zitten ze tot hoog in de provincie Groningen. Het geeft aan dat ze zich niet alleen laag bij de grond maar ook hoog in de lucht verplaatsen.

De suzuki-fruitvlieg (Drosophila suzukii) wordt pas sinds 2012 in Nederland aangetroffen en blijkt inmiddels ook in ons land grote problemen te veroorzaken in de fruitsector. Een van de manieren die wordt toegepast om de suzuki-fruitvlieg bij het fruit vandaan te houden is het gebruik van netten rondom de fruitpercelen. Het is echter nog onbekend tot hoe hoog de suzuki-fruitvliegen komen.

Inhoud van een feromoonval met eikenprocessievlinders en suzuki-fruitvliegen

In 2014 werden al veel suzuki-fruitvliegen gevangen in diverse eikenbomen met suzuki valletjes op hoogtes vanaf 16 meter. Dit jaar werden in vrijwel alle delen van het land waar met feromoonvallen de vlucht van eikenprocessievlinders wordt gevolgd grote aantallen suzuki-fruitvliegen in de vallen aangetroffen. In een van de valletjes hadden zelfs meerdere vrouwtjes eitjes afgezet omdat de eitjes waren gerijpt en eruit moesten. De feromoonvallen van de eikenprocessievlinders hangen hoog in de bomen zodat de migrerende mannetjes boven en langs de eikenbomen de seksgeur van de vrouwelijke vlinders kunnen opvangen. Sommige vallen hangen zelfs hoger dan 25 meter in volwassen eiken.

Suzuki vrouwtje met ei in feromoonvalDat de suzuki-fruitvlieg op grote schaal in deze vallen wordt aangetroffen is dus een bevestiging van eerdere bevindingen dat ze in grote aantallen hoog vliegen en over een goed vliegvermogen bezitten. Doordat ze hoog vliegen is het makkelijker om nieuwe gebieden te koloniseren. De wind uit het zuiden heeft vermoedelijk bijgedragen aan de grootschalige migratie van de suzuki-fruitvlieg over het hele land. Feit is dat deze fruitvliegen ons te slim af zijn en sterker zijn dan we vermoeden en ook over een goed vliegvermogen beschikken.

Silvia Hellingman, Biocontrole Onderzoek en Advies en Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University