Nieuws

Uitgever: De Natuurkalender

De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.
Deel deze pagina

Pagina 63 van 70 - 692 Resultaten

Paardenkastanje vrucht, wikipedia, Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0

In de nazomer en de herfst is het tijd voor kastanjes. Tussen half augustus en oktober zijn de vruchten van de paardenkastanje rijp. Bij de Natuurkalender zijn nu elf waarnemingen binnen. De meesten komen uit het midden van het..


Lees verder 17 september 2008   13 jaar oud
Ambrosia Bloei

De afgelopen dagen zijn bij De Natuurkalender diverse waarnemingen van ambrosia binnen gekomen. Ook zijn de eerste ambrosiapollen van dit jaar aangetroffen in de twee pollenvallen van Nederland. Het is zeer waarschijnlijk dat de..


Lees verder 11 september 2008   13 jaar oud
kardinaalsmuts vrucht, GNU Free Documentation License

In de nazomer en de herfst is de kardinaalsmuts in volle glorie te bewonderen. Op dit moment zijn de opvallende rozerode vruchten rijp. Wanneer deze open barsten komen er feloranje zaden tevoorschijn. Over een paar weken maken de..


Lees verder 8 september 2008   13 jaar oud
dahlia_teunspaans_gnuf

Het duurt nog maar even en dan zijn de dahlia’s weer uitgebloeid. Maar voordat het zover is, zijn er eerst nog een aantal bloemencorso’s in ons land, waar de dahlia’s worden gebruikt om indrukwekkende praalwagens te bouwen. De..


Lees verder 3 september 2008   13 jaar oud
dwergwezel heeft een Siberische lemming gevangen

De Taimyr expeditie is weer terug uit Siberië. Van begin juni tot midden augustus onderzocht dit internationale onderzoeksteam van Alterra en het NIOO de relaties tussen pooldieren en de rol van het klimaat hierin. Afgelopen zomer..


Lees verder 1 september 2008   13 jaar oud
wijnstok

Het is weer druiventijd in Nederland. Dat klinkt misschien wat vreemd, maar door introductie van vroegrijpe druivenrassen kunnen druiven hier steeds beter groeien. Er komen dan ook steeds meer wijngaarden in ons land. ..


Lees verder 31 augustus 2008   13 jaar oud
Kamsalamander, wikipedia,  Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 Unported License.

De kamsalamander is terug van weggeweest op landgoed Oosterheide (Noord Brabant)! Ruim dertig jaar liet de amfibie zich niet zien in het gebied. De kamsalamander verdween samen met de poelen, toen een woonwijk werd aangelegd. ..


Lees verder 30 augustus 2008   13 jaar oud
kemphaan, wikipedia, GNU Free Documentation License

Tijdens het vogelfestival afgelopen weekend werd de Vogelbalans 2008 aan het publiek gepresenteerd. Een belangrijke conclusie is dat het slecht gesteld is met bijna één op de twee vogelsoorten van de Rode Lijst. Kemphaan, velduil,..


Lees verder 26 augustus 2008   13 jaar oud
Meidoorn vruchtenrijping

Op veel plaatsen in Nederland beginnen de vruchten van de meidoorn te kleuren. Een teken dat het einde van de zomer nadert. Het tijdstip van de kleuring van de vruchten loopt een paar weken achter op het schema van vorig jaar maar..


Lees verder 24 augustus 2008   13 jaar oud
Lepelaars, wikipedia, I, the copyright holder of this work, hereby release it into the public domain. This applies worldwide.

Beschermen werkt, zo blijkt uit de Vogelbalans 2008. Bijzondere broedvogels als de lepelaar profiteren van de speciale beschermingsstatus van de Europese Vogelrichtlijn en het netwerk van Natura 2000-gebieden. Met hen gaat het..


Lees verder 22 augustus 2008   13 jaar oud